Eveniment

Bucureştiul sub al doilea mandat al lui Sorin Oprescu: Pasaj pe lângă Casa Presei, un nou sediu pentru Ministerul de Externe şi şosea pe sub clădirea Parlamentului

„Dom’ne, eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani jumătate, cât au mai rămas (din actualul mandat – n.n.), ci pentru zece ani de zile. Vreau să-i văd pe oamenii ăştia (bucureştenii - n.r.) că se simt bine“, a susţinut ieri Oprescu la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV.. Foto Andreea Alexandru

„Dom’ne, eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani jumătate, cât au mai rămas (din actualul mandat – n.n.), ci pentru zece ani de zile. Vreau să-i văd pe oamenii ăştia (bucureştenii - n.r.) că se simt bine“, a susţinut ieri Oprescu la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV.. Foto Andreea Alexandru

Autor: Roxana Alexe, Iulian Anghel

01.04.2013, 00:08 1786

Primarul general al Bucureştilor Sorin Oprescu anunţă pentru acest an debutul mai multor proiecte de anvergură în Capitală - pasajul subteran din Piaţa Presei Libere sau lucrările pentru pasajul subteran de la Palatul Parlamentului după finalizarea tronsonului de bulevard Berzei-Buzeşti – dar nu renunţă nici la „autostrada suspendată“ care l-a făcut celebru.

La 61 de ani şi la al doilea mandat de primar general al Capitalei, edilul are, spune el, proiecte pentru încă 10 ani la Primăria Generală, deşi nu respinge categoric ide­ea de a candida la preşedinţie, anul viitor, aşa cum spune că s-au gândit unii dintre membrii PSD cu care ţine încă legătura, deşi nu mai este din 2008 în acest partid.

„Dom’ne, eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani jumătate, cât au mai rămas (din actualul mandat – n.n.), ci pentru zece ani de zile. Vreau să-i văd pe oamenii ăştia (bucureştenii - n.r.) că se simt bine“, a susţinut ieri Oprescu la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV.
 

Noul sediu al Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe îşi va construi un nou sediu în Bucureşti, între Kiseleff şi Mărăşti, pregătindu-se astfel pentru anul în care preşedinţia Consiliului UE va reveni României, în 2019, spune Oprescu: „Românica să aibă şi ea un minister reprezentativ, care să-i primească (pe oficialii străini - n.r.), să-i cazeze, să-i mângâie pe cap“.
 

Consilierii municipali nu au aprobat bugetul pentru 2013 (care trebuie înaintat de primarul general) – nici nu există un astfel de proiect pus în dezbatere publică - deşi mai este doar o săptămână până ce termenul legal de adoptare a sa va fi depăşit (45 de zile după apariţia în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat). Într-un stil care l-a consacrat, Oprescu a expus însă la Pro TV planurile sale ambiţioase, evitând răspunsurile sintetice şi explicând prin gesturi largi nenumăratele dificultăţi de care se loveşte ca edil-şef. El a susţinut că lucrările pentru construirea pasajului subteran de la Piaţa Presei vor începe în aproximativ două luni, după aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), şi vor dura aproape un an şi jumătate. Nimeni nu va avea de suferit – nici traficul, nici pietonii – ca urmare a acestor lucrări, spune primarul. Edilul a arătat că lucrarea a fost atribuită deja, prin licitaţie, firmei Apolodor a omului de afaceri Radu Ouatu, care va realiza obiectivul în asociere cu o societate germană. Proiectul a fost blocat timp de patru ani de organizaţiile neguvernamentale care au contestat PUZ, refăcut de trei ori din acest motiv: „Acum, n-au mai avut ce să spună, s-a dat drumul la PUZ“.

Cât despre viitorul bulevard Berzei-Uranus acesta mai are o problemă“, pe hârtie, la Palatul Parlamentului, deoarece trebuie avize şi o lege specială pentru a putea dărâma gardul clădirii.

„Am ajuns acum, pe hârtie, la poarta trecerii pe sub Parlament. Dom’le, nu poţi să-ţi închipui ce înseamnă asta: avize de la SPP, avize de la SRI, avize de la Armată...“, a spus Oprescu, arătând că, după Hala Matache, proiectul a ajuns, pe hârtie, la Parlament.

În acelaşi context, edilul şef al Capitalei a explicat că municipalitatea are în vedere lărgirea bulevardului Izvor la patru benzi de circulaţie, însă este nevoie de o lege specială pentru dărâmarea gardului Palatului Parla­mentului.

Potrivit primarului Capitalei, lucrările pentru pasajul subteran de la Palatul Parlamentului vor fi începute, cel mai probabil, anul acesta, după finalizarea tronsonului de bulevard Berzei-Buzeşti.

Oprescu a mai precizat, referitor la Hala Matache (care a început să fie demolată săptămâna trecută), că reconstrucţia acesteia „cu elementele originale, la 50 de metri mai încolo“, nu va fi finalizată odată cu bulevardul, pentru că municipalitatea nu are fonduri suficiente.

Nici la autostrada suspendată pe care a promis-o în campania electorală pentru primul mandat, Oprescu nu renunţă. El a spus în emisiunea citată că va face „pe dracu-n patru“ să treacă autostrada suspendată prin strada Mihăileanu, unde preşedintele Traian Băsescu deţine o reşedinţă.

 

Oprescu despre…

  • Candidatura la Preşedinţie:

„Dom’ne, eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani jumătate, cât au mai rămas, ci pentru zece ani de zile”.

  • Pasajul din Piaţa Presei Libere:

„Lucrările vor începe în aproximativ două luni şi vor dura aproape un an şi jumătate. Nimeni nu va avea de suferit – nici traficul, nici pietonii“.

  • Viitorul Bulevard Berzei-Uranus:

„Lucrările vor începe cel mai probabil anul acesta. Municipalitatea are în vedere lărgirea bulevardului Izvor la patru benzi de circulaţie, însă este nevoie de o lege specială pentru dărâmarea gardului Palatului Parlamentului”. „Am ajuns acum, pe hârtie, la poarta trecerii pe sub Parlament. Dom’le, nu poţi să-ţi închipui ce înseamnă asta: avize de la SPP, avize de la SRI, avize de la Armată...“

  • Autostrada suspendată:

„Lasă, dom’ne, că o să vadă dom’ Băsescu şi aia (autostrada - n. red.). Şi dacă n-o să fac pe dracu-n patru s-o trec prin Mihăileanu (strada pe care preşedintele Băsescu deţine o reşedinţă achiziţionată într-un mod în care a fost îndelung contestat – n.n.). Uite aşa, de-al naibii, aşa, s-o trec p-acolo...“.

  • Noile marcaje stradale:

„Am început să schimbăm pilonii de cauciuc peste care trec toţi nesimţiţii şi fac stânga în loc şi am găsit un sistem acum peste care, dacă îl încearcă, îşi strică maşina“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO