Eveniment

Bucureştiul, încă ferit de criza din Grecia. În aşteptarea summitului din weekend, pieţele au intrat în adormire

Şi pieţele din România aşteaptă să vadă ce se întâmplă duminică - deadline-ul pe care zona euro l-a dat Greciei pentru a veni cu un plan care să conducă la o înţelegere

Şi pieţele din România aşteaptă să vadă ce se întâmplă duminică - deadline-ul pe care zona euro l-a dat Greciei pentru a veni cu un plan care să conducă la o înţelegere

Autor: Iulian Anghel

10.07.2015, 00:06 832

Cursul de schimb a rămas stabil şi ieri, atât faţă de euro cât şi faţă de dolar, pe bursă principalele titluri au avut evoluţii de sub un procent, prima de risc împotriva falimentului (CDS) României s-au stabilizat la 230 de puncte de bază, iar Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la costuri aproape egale cu cele de luna trecută.

Pentru Bucureşti, prin urmare Grecia „nu există“ deocamdată. Dar acest calm este cu două tăişuri, avertizează economiştii.

A fost atâta calm ieri de parcă toată lumea s-ar pregăti de vacanţă şi nu apare de nicăieri sentimentul că Europa s-ar mobiliza pentru ceva grav, nemaivăzut şi nemaiîncercat şi că acest ceva grav – o eventuală ieşire a Greciei din zona euro – va lovi, în primul rând, ţările din regiune, între care şi România.

Leul s-a depreciat ieri, la cursul BNR, cu doar 0,0045 lei faţă de euro şi a crescut faţă de dolar cu doar 0,0007 lei. Pe bursă, indicele BET care urmăreşte cele mai lichide zece titluri era ieri după-amiază cu doar 0,1% mai jos decât în urmă cu o zi, iar SIF-urile aveau variaţii insesizabile – doar SIF Banat-Crişana scădea cu un 0,4%, Fondul Proprietatea având o creştere de 0,3%. După câteva zile de fluctuaţii în urma rezultatului referendumului de duminică din Grecia, pieţele europene şi-au tras şi ele răsuflarea ieri şi au trecut pe plus în urma veştilor bune de pe piaţa chinezească.

Au înghiţit pieţele şi piaţa românească „problema Grecia“?

„Există optimismul în pieţe că, până la urmă, se va ajunge la o înţelegere în ceea ce priveşte rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are neapărat nevoie de un bailout, dar, pe de altă parte, intervine problema politică a celorlalte ţări precum Italia sau Portugalia care ar putea dori şi ele ştergeri de datorii. Pieţele sunt, prin urmare, în expectativă. Cel mai probabil au realizat că China, unde bursa din Shanghai are probleme, este infinit mai importantă decât Grecia. Această linişte este însă cu două tăişuri. Se aşteaptă o înţelegere în privinţa Greciei, dar, dacă ea nu va veni, vor fi fluctuaţii puternice“, explică economistul Laurian Lungu.

„În general pieţele s-au «învăţat» cu idea ieşirii Greciei din zona euro – deşi încă există o şansă pentru o înţelegere. Era de aşteptat, ieşirea Greciei din zona euro nu ar fi o surpriză majoră“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffaisen Bank.

Ministerul Finanţelor a emis ieri titluri de stat de 300 mil. lei cu o maturitate de un an, la un randament de 1,55% (după ce luni anulase o licitaţie de titluri cu o maturitate de şase ani), doar cu puţin mai mare decât o emisiune similară din iunie, când randamentul a fost de 1,4% pe an. Cu o zi înainte, miercuri, pe piaţa monetară ratele de dobândă au cvasistagnat, dobânda overnight oscilând de la 0,21% la 0,61%. Pe piaţa ti­tlurilor de stat ratele de dobândă au scăzut marginal la 4,21%, la titluri cu maturitate la 10 ani, după cum indică analiştii Băncii Transilvania. Dumitru aminteşte totuşi că pe piaţa ti­tlurilor de stat cu maturitate la zece ani, deşi acum lucrurile par calme, au existat corecţii importante – de la 2,6 – 2,7% anul trecut la 4,1 – 4,2% în aceste zile: „Există o percepţie negativă despre România şi nu din cauza Greciei, ci din cauze interne. În ianuarie, lumea era încă pozitivă faţă de România“.

Dumitru mai spune că acum toată lumea este negativă din cauze ce ţin de politica de acasă: „Sunt investitori care au cumpărat titluri de stat româneşti şi care se aşteaptă la derapaje serioase de la regulile de deficit în urma aplicării noului cod fiscal. Iar această discuţie cu majorarea salariilor bugetarilor care ar urma să şi de 70% crează premise pentru un derapaj de propozţii“.

CDS-urile sunt „imobile“, stau de o săptămână la 230 de puncte.

Şi pieţele din România aşteaptă, prin urmare, să vadă ce se întâmplă duminică - deadline-ul pe care zona euro l-a dat Greciei pentru a veni cu un plan care să conducă la o înţelegere. Va mai fi deci o zi de calm, apoi intervine weekendul. Luni este deci „ziua cea mare“, în care se va şti dacă se dezlănţuie iadul sau piaţa a integrat deja costul eventualei eliminări a Greciei din zona euro.

Nimeni nu ştie ce va fi, a spus Răzvan Lefter, consultant de investiţii la RSL Capital, prezent ieri la emisiunea ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO