Eveniment

Brutarii îşi „dospesc“ singuri specialiştii

Autor: Dorin Oancea

25.10.2010, 23:05 44

Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie dinRomânia (ANAMOB) a lansat în această toamnă un proiect de pregătireprofesională a specialiştilor în panificaţie, patiserie, morărit şicofetărie, finanţat de Uniunea Europeană cu 4,5 milioane de euro înurmătorii trei ani.

Companiile de morărit şi panificaţie se confruntă cu o lipsă delucrători calificaţi şi bine pregătiţi, situaţie generată atât dereducerea interesului sistemului de învăţământ pentru astfel decalificări şi scăderea numărului de clase, cât şi de lipsacandidaţilor, astfel încât companiile sunt nevoite să îşipregătească proprii lor specialişti.

Proiectul ANAMOB presupune înfiinţarea a două centre de formareprofesională, în Bucureşti şi la Galaţi, dotate cu utilajelenecesare, cu laboratoare şi cu profesori de specialitate. Primaserie de cursanţi va începe activitatea în martie-aprilie 2011, iarpe perioada celor trei ani de finanţare centrele vor pregăti în jurde 350 de specialişti.

"Am trimis chestionare companiilor din asociaţie în care îiîntrebăm ce calificări doresc, câţi oameni vor să pregătească şi înce perioadă. În cel mult două luni vom şti exact ce calificări secer şi câţi cursanţi vor fi", explică Viorel Marin, preşedinteleANAMOB. În paralel, profesorii pregătesc cursurile în baza cărorase vor acorda calificările.

Cursurile vor fi gratuite, cel puţin pe parcursul celor trei aniîn care proiectul este finanţat de UE prin Programul OperaţionalSectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Cei 50 deinstructori vor fi recrutaţi din sistem, din mediul universitar şidin cel liceal, dar vor fi şi experţi privaţi de pe piaţă.

În cele 4,5 mil. euro ponderea cea mai mare o deţine achiziţiade utilaje de morărit, panificaţie, patiserie şi cofetărie şi aunui laborator de analiză a calităţii produselor. "Utilajele costăenorm, le cumpărăm de pe piaţa internaţională pentru că în Românianu mai produce nimeni", spune Viorel Marin. Valoarea proiectuluimai include şi chiriile pentru sedii, costurile deplasăriicursanţilor şi plata instructorilor.

Şeful ANAMOB crede că un astfel de centru de formareprofesională poate dobândi tradiţie şi poate deveni un centru dereferinţă pe o piaţă nu tocmai corectă, unde s-au aplicat şiprocese de instruire nu tocmai corecte, de genul "bani pentrudiplome". "Companiile în schimb au tras cu dinţii de meseriaşiibătrâni şi i-au furat de la unii la alţii. Mulţi calificaţi aupărăsit însă sistemul", spune Marin.

ANAMOB reprezintă companii ce deţin în jur de 40% din piaţaoperaţională de morărit şi panificaţie. Lipsa de personal calificata determinat şi alte companii de morărit şi panificaţie să recurgăla fonduri europene pentru formarea personalului. Recent companiaTitan a anunţat un pachet de programe de calificare profesionalăpentru jumătate din angajaţi, pe parcursul a doi ani, finanţate cufonduri europene de 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO