Eveniment

Brinzan vrea demisia unui secretar de stat si a unui consilier diplomatic

12.07.2004, 00:00 74

Ministrul Sanatatii, Ovidiu Brinzan, a anuntat ieri ca va cere premierului Nastase inlocuirea din functie a secretarului de stat Iulian Popescu, iar ministrului de externe demiterea unui consilier diplomatic, ambii fiind vinovati de proasta gestionare a relatiei cu ambasadorul SUA Michael Guest.
Ovidiu Brinzan a spus ca Ioan Sbarna - consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, subalternul lui Popescu, a dat dovada de o "lipsa de comunicare" cu diplomatul american, Guest atragand atentia public asupra acestei situatii. Ambasadorul SUA a declarat recent ca in Romania problema coruptiei nu este doar una interna, afectand si interesele SUA si limitand relatiile pe care Statele Unite vor sa le aiba cu Romania.
Concret, a explicat Brinzan, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, s-a oferit, in primavara acestui an, sa sprijine lupta impotriva coruptiei din sistemul sanitar cu suma de 300.000 de dolari. Oficialii Ministerului Sanatatii au dezbatut oferta lui Guest si au decis ca banii americanilor le-ar folosi mult mai mult in remedierea situatiei din unele spitale de psihiatrie. Ar fi trebuit, conform normelor diplomatice, sa fie programate discutii si negocieri pe aceasta tema, insa Michael Guest a dat ca "termen limita" pentru rezolvarea situatiei create data de 24 mai.
Intrucat pana la data stabilita Guest nu a primit nici un program concret din partea oficialilor romani in care sa se explice exact cum vor fi folositi banii, diplomatul american a anuntat public ca si-a retras oferta, a mai explicat Brinzan.
Potrivit ministrului, vinovati de aceasta "lipsa de comunicare" se fac Sbarna si seful acestuia, Iulian Popescu. Brinzan a anuntat ca ii va cere ministrului de externe Mircea Geoana inlocuirea din functie a lui Ioan Sbarna, iar premierului Adrian Nastase eliberarea din functia guvernamentala a lui Iulian Popescu. Brinzan a adaugat ca "nu a apucat sa se gandeasca" la eventuali inlocuitori pentru cei doi.
"Pana la acest incident relatia cu Michael Guest a fost una buna. Am lucrat foarte bine cu ambasada SUA, ca si cu alte ambasade. Acest incident s-a petrecut in mod cert din cauza lipsei de comunicare", a spus Brinzan.
El a recunoscut ca exista coruptie in sistemul sanitar insa a precizat ca banii oferiti de Guest pentru a sprijini lupta anticoruptie i-ar fi fost mult mai folositori, la momentul respectiv, in alte sectoare.
Ministrul a mai anuntat ca va promova, prin ordin ministerial, un amendament la legea anticoruptie prin care toti cei care participa la achizitionarea de produse sanitare sau medicamente vor fi obligati sa-si publice declaratiile de avere si de interese.
Acestea vor contine, potrivit lui Brinzan, chiar cadourile care depasesc o suta de euro primite in perioada licitatiilor. Ministrul a mai spus ca initiativa sa va fi prezentata premierului pentru a putea fi transpusa si in alte domenii de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO