Eveniment

Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz sunt laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2012

Autor: Alina Dan - Mediafax

15.10.2012, 12:11 108

Cercetătorii americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz au primit, miercuri, săptămâna trecută, premiul Nobel pentru chimie pe 2012, informează site-ul nobelprize.org.

Cei doi cercetători au fost recompensaţi pentru "descoperiri de o importanţă covârşitoare" privind activităţile unei importante familii de receptori - receptorii cuplaţi cu proteina G (RCPG), adică cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.

Robert J. Lefkowitz s-a născut în 1943 şi este un fizician american renumit pentru descoperirea receptorilor cuplaţi cu proteina G (RCPG).

Lefkowitz a studiat biologia receptorilor şi transducţia de semnal şi a obţinut, de asemenea, rezultate admirabile în domeniul detalierii secvenţelor, structurii şi funcţiei receptorilor beta-adrenergici şi a descoperirii şi descrierii a două familii de proteine care le controlează - proteina G şi beta-arestina. Aceste descoperiri au dus la concluzia că toţi receptorii cuplaţi cu proteina G au o structură moleculară asemănătoare.

Brian K. Kobilka este profesor al departamentului de Medicină şi fiziologie moleculară şi celulară al Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii Stanford, Statele Unite. Este, totodată, cofondator al companiei de biotehnologie ConfometRx, care se axează pe studiul RCPG. În 2011, el a fost numit membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite. Rezultatele cercetării sale în domeniul receptorilor cuplaţi cu proteina G - mare parte dintre experimente au avut loc în laboratorul propriu - au fost folosite de alţi oameni de ştiinţă, deoarece este bine cunoscut faptul că RCPG este vital în domeniul tratamentelor medicamentoase.

În 2011, premiul Nobel pentru chimie i-a revenit cercetătorului israelian Daniel Shechtman, pentru descoperirea cvasicristalelor.

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, când cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările lor din domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Marţi, cercetătorii francez Serge Haroche şi american David J. Wineland au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012, pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale".

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO