Eveniment

Una dintre cele mai discrete operaţiuni: Romania a acordat vineri licenţă de explorare pentru o mină de magneziu companiei Verde Magnesium, în spatele căreia se află un grup american care vrea să investească 1 mld. de dolari. Vedeţi ce a spus la ZF Live CEO-ul companiei

Una dintre cele mai discrete operaţiuni: Romania a...

Autor: Ştefan Stan

16.04.2024, 09:55 68864

Europa va relua exploatarea minieră a magneziului pentru prima dată în mai mult de un deceniu, în timp ce UE încearcă să îşi reducă dependenţa de importurile chinezeşti de materii prime esenţiale, scrie FT.

România, membră a UE, a acordat vineri o concesiune minieră companiei Verde Magnesium, o societate cu sediul la Bucureşti, susţinută de fondul de investiţii american de capital privat Amerocap, printre care este şi un fost ministru al Energiei în preşedinţia Bush 2001-2005, Abraham Spencer.

Verde intenţionează să investească 1 miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată din apropierea oraşului Oradea şi să construiască instalaţii de prelucrare care să utilizeze energie regenerabilă şi să recicleze aluminiul.

Mai mult de 90% din magneziul din blocul comunitar - esenţial pentru fabricarea aliajelor uşoare de aluminiu utilizate în automobile şi ambalaje - este importat din China.

În 2022, industria europeană a aluminiului a fost grav perturbată atunci când producţia chineză s-a oprit temporar din cauza preţurilor ridicate la energie, declanşând avertismente privind închiderea de fabrici în bloc.

Bernd Martens, preşedinte al Verde Magnesium şi fost director Audi, a declarat pentru Financial Times că mina şi uzina din România ar ajuta Bruxelles-ul să îşi îndeplinească obiectivul de a obţine o mai mare independenţă pentru metale vitale necesare pentru tranziţia ecologică.

Ce spunea Alexandru Roşu, CEO Verde Magnesium, la ZF Live anul trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO