Eveniment

BREAKING: Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat. Decizia a trecut în plen cu 357 de voturi „pentru”. Reacţia liderilor de partid

BREAKING: Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor...

Autor: Mediafax

17.02.2021, 17:02 1635

Deputaţii şi senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind iniţiat de PSD. UDMR nu a votat.

Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.

„Suntem bucuroşi că proiectul PSD a fost adoptat de comisie”, spune Alfred Simonis.

„Poziţia UDMR e una fermă şi consecventă - toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă şi contributivitate. Principiul contributivităţii trebuie să fie de bază. Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari şi de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivităţii. (...) UDMR a susţinut în mod consecvent că pensiile speciale trebuie eliminate sau impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. (...) Demagogia şi populismul la viteză maximă duc la decizii pripite. Dacă doriţi să eliminaţi pensiile speciale, nu doar o mică parte pentru a câştiga un capital electoral, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor CCR. Parlamentarii UDMR nu vor vota”, a fost poziţia senatorului UDMR Turos Lorand.

Deputatul AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii votează în favoarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„PSD care a inventat pensiile speciale recunoaşte că a fost o porcărie. Azi, domnule Ciolacu, recunoaşteţi că pensiile speciale sunt o ruşine. Astăzi reparăm puţin dintr-o reparaţie uriaşă în domeniul pensiilor speciale. În lunile şi săptămânile următoare coaliţia se va lupta pentru eliminarea pensiilor speciale. Ne mai spălăm puţin obrazul faţă de această ţară”, a spus şi şi liderul Dan Barna (USR-PLUS).

La rândul său, Ludovic Orban a acuzat PSD - UNPR - ALDE „şi-a votat pensii speciale”.

„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia sa reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine-mparte nu-şi face parte şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni, nu pentru privilegiaţi. (...) Astăzi aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut, ca într-un concurs de frumuseţe, să fie dezbătut proiectul vostru. Azi trebuie să fie pas. Trebuie să facem ordine în legislaţia pensiilor, să facem dreptate pentru oameni”, adaugă Orban.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că parlamentarii nu trebuie să aibă indemnizaţii speciale.

„Nu am înţeles de ce nu aţi făcut acest lucru dvs. anul trecut, că eraţi prim-ministru, dle Orban. Aveaţi o majoritate. Nu am înţeles, dle Barna, de ce până acum nu aţi dat o ordonanţă de urgenţă, să faceţi dreptatea până la capăt. Cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la indemnizaţii”, a spus Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO