Eveniment

BREAKING. Mutare-şoc la vârful ANAF: Şeful ANAF Lucian Heiuş şi-a dat demisia. Astăzi a fost publicată execuţia bugetară, care arată că veniturile nete din TVA s-au prăbuşit în aprilie

BREAKING. Mutare-şoc la vârful ANAF: Şeful ANAF Lucian...

Autor: Răzvan Botea

29.05.2023, 20:12 2831

Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi-a dat demisia luni.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an”, a declarat el, conform unui comunicat al instituţiei.

Nu este clar care a fost motivul demisiei, de altfel nespecificat în comunicat. În cadrul documentului amintit, fostul şef ANAF a făcut o trecere în revistă a sumelor încaste de ANAF şi alte acţiuni ale instituţiei în mandatul său.

În aceeaşi zi, luni, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la patru luni din an, care arată că veniturile nete ale guvernului din TVA, cea mai importantă taxă, s-au prăbuşit în aprilie. La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 mld. lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022, în condiţiile în care inflaţia este în continuare de două cifre şi vânzările cu amănuntul cresc cu 5% pe volum, deci fără a lua în calcul şi inflaţia.

Mesajul integral al lui Lucian Heiuş la predarea demisiei:

Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili.

În 2022, am reuşit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală  3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO