Eveniment

BREAKING: Ministrul Justiţiei cere revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Care sunt condiţiile în care procurorul general poate fi revocat

BREAKING: Ministrul Justiţiei cere revocarea din...

Autor: Firuta Flutur

24.10.2018, 19:01 147

 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

"Concluzia este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. Loialitatea e definită foarte coerent şi frumos printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competenţelor şi loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe.Prin urmare, considerăm că actele şi faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor legale. În aceste condiţii nu ser mai poate susţine ocuparea funcţiei de conducere din cadrul Minsiterului Public", a anunţat, miercuri seară, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General.

"Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin", a mai spus Toader.

Modificările aduse legii 303/2004 şi publicate în Monitorul Oficial pe 15 octombrie 2018 arată, la articolul 54, că revocarea procurorului general se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM, pentru anumite motive.

Potrivit articolului 54, alineat 1, din legea 303/2004 modificată, "Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alineatul (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism , cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la articolul 51, alineat (2), care se aplică în mod corespunzător".

Alineatul (7) al articolului 51 din noua lege 303/2004 prevede că "Revocarea din funcţie a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, din oficiu sau la propunerea adunării generale, ori a conducătorului parchetului instanţei, pentru motivele prevăzute la alineatul (2), care se aplică în mod corespunzător". Iar motivele prevăzute la alineatul (2) sunt:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una din condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea , asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO