Eveniment

Boc: Vreau pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului dacă tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon se suspendă

Boc: Vreau pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului dacă tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon se suspendă
26.08.2011, 16:06 928

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului" dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, el precizând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească", informează Mediafax.

"Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească", a declarat primul-ministru.

Agenţia de presă Mediafax a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Informaţia privind suspendarea tranzacţiilor a fost confirmată, vineri, la Târgu Mureş, de către ministrul Mediului Laszlo Borbely, care a afirmat că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioadă care speră să nu depăşească sfârşitul anului.

Borbely Laszlo a spus că România are, începând din 2007, obligaţia de a raporta Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, însă în momentul preluării mandatului de ministru a constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens, motiv pentru care s-au iniţiat şase studii, care vor fi gata însă doar spre sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO