Eveniment

BNR trebuie să monitorizeze planurile de reducere a datoriilor

BNR trebuie să monitorizeze planurile de reducere a datoriilor

Autor: Claudia Medrega

03.05.2011, 23:56 492

Banca Naţională trebuie să monitorizeze şi să auditeze aplicareaplanurilor strategice ale Finanţelor pentru reducerea arieratelorgenerate de autorităţile locale şi companiile cu capital majoritarde stat, care continuă să rămână problema cea mai sensibilă aeconomiei şi cel mai mare obstacol în calea reformării sectoruluipublic.

Prevederea este inclusă în Programul Naţional de Reformă (PNR)pentru perioada 2011-2013, care a fost aprobat de Guvern lasfârşitul săptămânii trecute. Programul reprezintă instrumentul detranspunere, la nivel naţional, a obiectivelor Strategiei Europa2020 şi cuprinde, printre altele, măsuri privind creştereaeconomică, asigurarea stabilităţii sectorului financiar şi forţa demuncă.

"Arieratele continuă să rămână o problemă sensibilă a economieiromâneşti, reprezentând principalul obstacol în promovarea reformeieconomice, prin menţinerea unei presiuni constante asupra cereriiagregate, inflaţiei şi contului curent. În luna aprilie 2011 se voradopta planuri de acţiuni strategice şi planuri de audit pentrureducerea arieratelor. BNR va monitoriza implementarea planurilorstrategice şi va audita aplicarea acestora pentru toate societăţileşi autorităţile locale aflate în program şi va întocmi rapoartetrimestriale", se menţionează în PNR. Până acum nu au fost făcutepublice planurile concrete de acţiune pentru eliminarea arieratelorexistente şi acumularea altora noi.

Potrivit angajamentului asumat în faţa FMI şi a ComisieiEuropene, la sfârşitul lunii aprilie trebuia să fie finalizat şiinventarul arieratelor şi facturilor neachitate până la sfârşitullunii decembrie 2010, atât la nivelul administraţiei publice, câtşi al întreprinderilor cu capital majoritar de stat. Volumularieratelor acumulate de companiile cu capital majoritar de stat afost anul trecut de 4 % din PIB, iar pierderile au reprezentataproximativ 1,1% din PIB, potrivit Programului Naţional deReformă

Arieratele statului faţă de companii au ajuns la sfârşitulprimului trimestru la circa un miliard de lei, potrivit luiGheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul de Finanţe,responsabil cu politica bugetară. La nivelul administraţieicentrale arieratele au fost sub 200 mld. lei, în timp ce arierateleautorităţilor locale au ajuns la 840 mil. lei.

În cursul acestui an trebuie monitorizate trimestrial ţinteleindicative de reducere a arieratelor atât pentru autorităţilelocale, cât şi pentru companiile de stat.

Programul Naţional de Reformă: leul să devinăpreponderent la creditare

  • Rolul creditării în moneda naţională trebuie să devinăpreponderent. Aparatul macroprudenţial va fi utilizat pentruasigurarea unei asemenea evoluţii.

  • Gradul mare de îndatorare a populaţiei sugerează că bănciletrebuie să-şi concentreze activitatea de creditare spre sectorulcompaniilor nefinanciare.

  • Este necesară continuarea procesului de consolidare fiscalăpentru ca evicţiunea sectorului privat de la resursele băncilor săse diminueze.

  • Evoluţia viitoare a creditelor neperformante, precum şiprovocările generate de creditarea în valută acordată debitorilorneprotejaţi la riscul valutar rămân preocupările majore pe termenscurt.

  • BNR îşi va continua atitudinea prudentă, monitorizând ca nivelulprovizioanelor să se menţină la valori adecvate care să poatăacoperi riscurile aşteptate, iar nivelul de solvabilitate să rămânăla praguri confortabile pentru a permite acoperirea eventualelorpierderi neaşteptate.

  • Pe termen mediu, principalele provocări sunt schimbareamodelului de business al sectorului bancar în contextul conturăriiunui tipar sustenabil al creşterii economice, precum şi în raportcu modificările reglementărilor sectorului financiar la nivelul UE,alături de creşterea culturii financiare a populaţiei.

  • În situaţia în care măsurile preventive şi de intervenţietimpurie adoptate de BNR în scopul evitării manifestării risculuisistemic în cadrul sectorului bancar s-ar dovedi insuficientepentru contracararea incidenţei turbulenţelor asupra băncilor deimportanţă sistemică, menţinerea stabilităţii financiare va fiasigurată prin aplicarea unui plan pentru situaţii neprevăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO