Eveniment

BNR: România a trecut pe excedent comercial

BNR: România trece pe excedent comercial

Autor: Vlad Nicolaescu

14.03.2011, 16:43 221

BNR a anunţat pentru luna ianuarie un excedent comercial de 91de milioane de euro, acesta fiind primul excedent înregistrat deRomânia în istoria recentă.

Valoarea exporturilor a fost de 3,42 miliarde euro, iar aimporturilor, de 3,33 miliarde euro.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat în această dimineaţăun deficit de 186,2 milioane euro, diferenţa fiind aceea că îndatele INS sunt luate în calcul cheltuielile de transport şiasigurare pentru bunurile importate, importurile raportate fiindastfel mai mari decât cele publicate de BNR. Datele BNR sunt însămai relevante în ceea ce priveşte cantitatea de bunuri pentru că nuiau în calcul nici pentru exporturi nici pentru importuricheltuielile de transport şi asigurare.

Deficitul de cont curent s-a ridicat în luna ianuarie la 15milioane de euro, în scădere cu 86,5% faţă de aceeaşi lună a anului2010.

Deficitul contului curent a fost finanţat integral prininvestiţiile directe ale nerezidenţilor în România de 240 milioaneeuro (comparativ cu 31 milioane euro în ianuarie 2010), din carecreditele intra-grup au însumat 272 milioane euro, iarparticipaţiile la capital consolidate au avut o pierdere netăestimată de 32 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost la 31 ianuarie de72,9 miliarde de euro (79,2% din total datorie externă), încreştere cu 1,2% faţă sfârşitul anului trecut. Datoria externă petermen scurt a fost de 19,15 miliarde de euro (20,8% din totaldatorie externă), în urcare cu 2,2% faţă de decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO