Eveniment

BNR: Inflaţia creşte, dar spre jumătatea anului economia va recupera bună parte din pierderile din 2020. BNR explică de ce nu mai reduce dobânda de politică monetară: preţul petrolului şi liberalizarea pieţei energiei dau peste cap calculele din trecut

BNR: Inflaţia creşte, dar spre jumătatea anului...

Autor: Iulian Anghel

30.03.2021, 00:06 309

♦ Economia, chiar dacă nu va avea în trimestrul întâi saltul din ultimul trimestru al lui 2020, poate recupera, la jumătatea anului, bună parte din ceea ce a pierdut în 2020.

Datele arată că inflaţia a crescut mult peste aşteptări în primele două luni din 2021, la 2,99% în ianuarie şi la 3,16% în februarie, de la 2,06% în decembrie 2020.

„Evoluţia a fost antrenată de impactul tranzitoriu al liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi de scumpirea combustibililor, pe fondul ascensiunii cotaţiei petrolului“, arată minuta şedinţei de politică monetară a consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 martie, publicată recent.

În mare parte, documentul citat explică de ce BNR nu va mai reduce, în ciuda aşteptărilor, dobânda de politică monetară. Deşi nu o spune explicit, din analiza datelor macro pe care o face, BNR dă de înţeles că anul acesta dobânda de politică monetară (1,25%) nu se va mai reduce. Liberalizarea preţului energiei şi creşterea peste aşteptări a preţului petrolului pe plan mondial au dat peste cap toate calculele de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO