Eveniment

BNR îi răspunde lui Băsescu în scandalul „Rata la jumătate“: Da, am fost implicaţi în elaborarea proiectului iniţiat de Finanţe, dar totul în limitele conlucrării curente

12.02.2014, 22:01 1227

Mărul discordiei care l-a pus pe preşedinte pe picor de război în raport cu Banca Naţională: proiectul gu­ver­nului de „impul­sio­nare“ a consumului prin reducerea unor rate la jumătate, în practică o restucturare a creditelor prin majorarea perioadei de rambursare cu doi ani, urmaţi de alţi doi ani în care guvernul acordă debitorului un credit fiscal (reducere a impozitului pe venit) pentru compensarea creşterii dobânzilor rezultată din majorarea perioadei de creditare.

Într-un interviu televizat, preşedintele Băsescu a acuzat marţi-seară banca centrală de implicare în măsurile privind „electo­rata“. „Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“, a comentat acid preşedintele.

Ieri după-amiază, Banca Naţională a sus­ţinut, în replică, într-un comunicat oficial că „schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Fi­nancial Times sub semnătura domnului Voinea.“ BNR mai spune că proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale (care să faciliteze pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară.

Comunicatul BNR arată că Banca Naţională a României a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Dar argumentează: „Conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale. În acest context legal s-au desfăşurat în ianuarie a.c. şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, dar şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale.“

Marţi-seară Băsescu mai afirmase: „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi l-au făcut ei singuri“.

Preşedintele a declarat că singurul lucru care s-ar putea să îi apară în scrisoarea de intenţie cu FMI şi pentru care va refuza să o semneze este „această electorată“, despre care a spus că este „atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată“.

Preşedintele s-a referit şi la modul în care FMI a acceptat „această soluţie“: „Nu am ezitare să o spun: şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România“.

Poziţie în apărarea BNR a luat ieri premierul Victor Ponta care a susţinut că doreşte să transmită din partea Guvernului un mesaj de respect şi apreciere pentru activitatea instituţiei, spunând că a venit la sediul băncii, „unde a scuipat boierul“, pentru a-i felicita pe oficiali inclusiv pentru echidistanţa lor politică.

„De câte ori mă aflu aici (la sediul BNR – n.n.), am obligaţia de a prezenta din partea Guvernului acest respect şi apreciere pentru Banca Naţională şi cred sincer că, prin prezenţa dumneavoastră astăzi aici, ca un personaj colectiv din «Moş Ion Roată», unde a scuipat boierul, noi toţi aici suntem ca să felicităm Banca Naţională şi să îi urăm mult succes în continuare în efortul extra­ordinar pe care îl face pentru a asigura sta­bilitatea României indiferent de schimbările politice care au loc“, a spus Ponta celor prezenţi la sediul BNR pentru o conferinţă dedicată pieţei de capital.
 

Răspunsul integral al BNR la acuzaţiile preşedintelui

 „Proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale (care să faciliteze pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară.

Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnătura domnului Voinea.

Banca Naţională a României a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. O echipă din BNR adecvată temei propuse, formată din experţi din departamentele supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi juridic, a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, furnizând date statistice şi făcând evaluări. Elementele considerate esenţiale de către experţii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale şi negocierea individuală de către debitori cu băncile comerciale)  apar în forma actuală a proiectului.

Conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale. În acest context legal s-au desfăşurat în ianuarie a.c. şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, dar şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO