Eveniment

BM a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a PIB, la 1,7%

AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

13.06.2013, 19:40 78

Economia României va creşte în acest an cu 1,7%, iar anul viitor avansul PIB va fi de 2,2%, potrivit studiului EU 11 Regular Economic Report, publicat de Banca Mondială.

Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică din 2013, după ce în urmă cu şase luni anticipa un plus al PIB de 1,6%. Prognoza privind ascensiunea economiei din 2014 a „staţionat“ la 2,2%.

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au menţinut până acum estimarea de 1,6% privind creşterea economică din acest an, în linie cu previziunile autorităţilor române.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% comparativ cu rezultatele înregistrate în ultimul trimestru din 2012. Creşterea economică a surprins plăcut, depăşind cu mult aşteptările analiştilor.

La creşterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, care a avut o contribuţie negativă. Contribuţii mai importante la avansul PIB au avut industria şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul.

Pe partea de utilizare a PIB, creşterea s-a datorat exportului net.

În urma semnalelor de revigorare a economiei din primele luni ale anului, analiştii au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile şi industria îşi vor continua ascensiunea. În timp ce majoritatea datelor macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste.

Pentru zona euro Banca Mondială estimează o contracţie de 0,6% în acest an, recesiunea continuând pe fondul măsurilor de austeritate şi al crizei de încredere.

Estimarea de creştere pentru economia mondială a fost ajustată de la 2,4% la 2,2% în condiţiile încetinirii dinamicii economiilor emergente, cum ar fi China şi Brazilia.

Prognozele pentru SUA şi Japonia au fost îmbunătăţite datorită măsurilor de stimulare monetară şi fiscală a economiei adoptate de guvernele şi băncile centrale din aceste ţări.

 

Revenire lentă
Ritmul anual de creştere a economiei (%)

2008

7,3

2009

-6,6

2010

-1,1

2011

2,2

2012

0,7

2013*

1,6

2013**

1,7

* Prognoza FMI, Comisia Europeană şi Guvern;
** Prognoza Băncii Mondiale. SURSA: INS

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO