Eveniment

Blue Air a renunţat la patru avioane

30.08.2010, 23:15 90

Compania aeriană low-cost, Blue Air, controlată de omul deafaceri Nelu Iordache, a returnat patru avioane Boeing companiei deleasing operaţional cu care colabora, capacitatea totală de zborreducându-se astfel cu 33%, potrivit calculelor ZF.

"Este o schimbare pe care am luat-o în calcul încă de laînceputul crizei financiare care a afectat şi piaţa aeronautică şicare ne-a influenţat activitatea. Compania noastră a apelat laleasinguri operaţionale tocmai pentru a putea restrânge sau extindeflota în funcţie de fluctuaţiile pieţei", a declarat Sherif Ussama,directorul general al Blue Air, care a rulat anul trecut o cifră deafaceri de 140 de milioane de euro şi a transportat 1,7 milioane depasageri. El nu a dorit să precizeze despre ce companie de leasingeste vorba, una dintre companiile cu care a colaborat Blue Airfiind AWAS. Compania aeriană, care opera 11 aeronave cu ocapacitate totală de 1.837 de locuri, îşi va continua activitateadoar cu şapte avioane.

Printre cele mai mari cheltuieli ale unei companii aeriene suntcele cu întreţinerea avioanelor, ce variază între 1 şi 5 milioanede euro în funcţie de tipul şi de vârsta avionului, potrivitdatelor din piaţă. Blue Air, care nu şi-a făcut publică situaţiafinanciară la şase luni şi care a transmis că va comunica acestedate doar la sfârşitul anului, va opera doar cu şapte aeronave,potrivit oficialilor companiei.

Decizia de-a reduce flota de avioane vine în condiţiile în carecompania de taxi aerian Direct Aero Services (cu afaceri de 127mil. euro anul trecut), controlată tot de omul de afaceri NeluIordache, investeşte în achiziţia a patru aeronave Cessna şi şaseaparate SAAB, fiecare cu o valoare de 22,5 mil. dolari.

Renunţă şi la unele zboruri externe

Pe de altă parte, oficialii companiei aeriene low-cost au maianunţat că Blue Air va renunţa să opereze de pe 31 octombrie (înprogramul de iarnă) pe rutele externe care înregistrează gradereduse de ocupare. Zborurile de la Bucureşti spre Lisabona, Torino,Salonic, Paphos, Viena şi de la Sibiu către Londra, Valencia, Kölnşi Salonic au fost anulate. Această decizie vine după ce compania arenunţat începând cu 10 august la toate zborurile pe curse internecare nu erau profitabile.

Blue Air concurează cu operatorul ungar low-cost Wizz Air, darşi cu companiile de linie regulată Tarom, Air France, Malev şialtele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO