Eveniment

Blanculescu insista: Inchisoare pe viata pentru evaziune

24.09.2003, 00:00 29



Proiectul de lege prin care infractiunile de evaziune fiscala vor fi sanctionate cu pedepse similare celor aplicate in cazul crimei ar putea intra in dezbaterea publica luna viitoare, a anuntat ieri Ionel Blanculescu, ministrul controlului.



"Proiectul prevede ca pedeapsa pentru evaziunea fiscala sa fie de 25 de ani de inchisoare. Voi incerca sa fortez lucrurile astfel incat pedeapsa pentru marile cazuri de evaziune fiscala sa ajuga la inchisoare pe viata", a spus Blanculescu.



In prezent, potrivit Legii 161/2003 - Legea anticoruptie, evaziunea fiscala se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 10 ani, in functie de gravitatea faptei. In Romania, cea mai grava infractiune este crima, pedeapsa mergand pana la inchisoare pe viata.



Ministrul controlului a precizat ca in realizarea acestui proiect, alaturi de expertii Autoritatii Nationale pentru Control, sunt implicate trei case de avocatura si compania de consultanta PricewaterhouseCoopers. "Am beneficiat si de expertiza unui grup de judecatori americani care au adus materiale si care au lucrat impreuna cu expertii nostri. Judecatorii americani au parasit Romania la sfarsitul saptamanii trecute", a mai spus Blanculescu.



Proiectul mai are o serie de prevederi noi referitoare la negocierea pedepsei si la firmele off-shore. "Intentionam sa introducem conceptul de negociere a pedepsei. Astfel, daca o persoana a fost condamnata pentru evaziune fiscala, acesta poate beneficia de o micsorare a pedepsei cu conditia sa returneze din banii evazionati. Pedeapsa va scadea in functie de suma recuperata", a explicat Blanculescu.



In ceea ce reglementarile referitoare la off-shore, ministrul controlului a recurs la urmatorul exemplu: "Presupunem ca exista o firma off-shore care detine in proportie de 100% alte 50 de societati in Romania. Daca descoperim si dovedim ca acest off-shore a derulat activitati de evaziune fiscala, spalare de bani etc. printr-o firma de-a sa, atunci legea sa ne permita sa radiem toate cele 50 de firme la care acesta este actionar", a spus Blanculescu.



Ministrul a prezentat ieri si bilantul primei luni a campaniei de control pentru combaterea marilor acte de evaziune fiscala si frauda fiscala. Astfel, in perioada in care s-a desfasurat controlul s-a inregistrat o crestere cu 68% a aportului impozitului pe profit la buget. Astfel, daca media incasarilor la buget din impozitul pe profit pe primele sase luni a fost de circa 3.100 mld. lei, media lunara in iulie si august a fost de 5.221 mld. lei. Ministrul controlului a explicat aceasta crestere prin faptul ca o parte a evazionistilor s-a speriat de controale. "Am anuntat aceasta campanie cu o luna inainte ca ea sa inceapa si am mizat pe factorul psihologic. O parte dintre evazionisti sunt tematori, iar noi ne-am adresat tocmai acestora", a spus Blanculescu. La pornirea campaniei, ministrul declara ca profitul declarat de unii agenti economici este incorect, mascat si ca profitul real este de cel putin trei ori mai mare. El a mai spus ca nivelul evaziunii fiscale in Romania este intre 2 si 4 mld. $ anual. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO