Eveniment

Black Sea Oil & Gas, companie deţinută de unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii americane, primeşte aprobarea pentru dezvoltarea zăcămintelor Ana şi Doina din Marea Neagră. Investiţia este estimată la 400 mil. dolari, pentru a scoate gaze în valoare de 2 mld. dolari

Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG: Legea offshore a introdus taxe suplimentare şi apoi a urmat OUG 114, cu alte măsuri fiscale, dar am mers mai departe şi am luat decizia finală de investiţii pentru că avem şi luxul că abia în 2021 începem producţia de gaze naturale. Practic, avem o perioadă de timp în care încercăm să scăpăm de aceste efecte. Sperăm că până în 2021 va fi uitată OUG 114 şi că ne vom mişca pe bazele de la care am pornit

Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG: Legea offshore a introdus taxe suplimentare şi apoi a urmat OUG 114, cu alte măsuri fiscale, dar am mers mai departe şi am luat decizia finală de investiţii pentru că avem şi luxul că abia în 2021 începem producţia de gaze naturale. Practic, avem o perioadă de timp în care încercăm să scăpăm de aceste efecte. Sperăm că până în 2021 va fi uitată OUG 114 şi că ne vom mişca pe bazele de la care am pornit

Autor: Roxana Rosu

16.04.2019, 00:05 775
Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG), companie deţinută de fondul de investiţii Carlyle International Energy Partners şi BERD, împreună cu partenerii săi de con­cesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International din Italia, au primit din partea guvernului aprobarea pentru studiile de evaluare a resurselor şi rezervelor de gaze aferente zăcămintelor Ana şi Doina, din Proiectul Midia din Marea Neagră.

Proiectul Midia, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, presupune săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana) şi amenajarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

În plus, o conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Investiţia pe care o va demara Black Sea Oil & Gas este esti­mată la 400 mil. dolari pentru a scoate la supra­faţă gaze în valoare la zi de peste 2 mld. dolari.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. 

Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a proiectului se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore, companie deţinută de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie.

Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale operat de Transgaz.

Black Sea Oil & Gas a planificat pentru 2019 finalizarea etapei de proiectare a proiectului, de­mararea construcţiei platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea şi a construc­ţiilor civile la staţia de tratare a gazelor din comuna Corbu, precum şi achiziţionarea echi­pa­mentelor. „Această aprobare din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către agenţie“, a declarat Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG.

În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele Midia şi Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia, iar Petro Ventures este un grup privat de investiţii, care deţine şi o participaţie de 20% în concesiunea perimetrelor Midia şi Pelican.

Mark Beacom, şeful BSOG, a declarat la cea de-a opta ediţie a ZF Power Summit că etapa importantă a lucrărilor începe în 2020 şi că speră ca până în 2021, atunci când este estimată începerea producţiei, multe dintre probleme existente să fie rezolvate. „Legea offshore a introdus taxe suplimentare şi apoi a urmat OUG 114, cu alte măsuri fiscale, dar am mers mai departe şi am luat decizia finală de investiţii pentru că avem şi luxul că abia în 2021 începem producţia de gaze naturale. Practic, avem o perioadă de timp în care încercăm să scăpăm de aceste efecte. Sperăm că până în 2021 va fi uitată OUG 114 şi că ne vom mişca pe bazele de la care am pornit“, a mai precizat Beacom la ZF Power Summit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO