Eveniment

Biroul USDA de la Bucureşti: Seceta ţine pe loc exporturile de grâu ale României

Biroul USDA de la Bucureşti: Seceta ţine pe loc exporturile de grâu ale României

Autor: Gabriel Razi

30.12.2011, 14:52 883

Producătorii agricoli din România refuză să îşi vândă grâul recoltat în acest an pentru că se aşteaptă ca preţul să crească în primele luni ale anului viitor ca urmare a secetei, scrie portalul britanic agrimoney.com

"Având în vedere seceta din prezent fermierii nu au fost interesaţi să îşi vândă grâul şi probabil îl vor stoca până anul viitor", au declarat oficialii Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite de la Bucureşti (USDA - instituţie echivalentă cu Ministerului Agriculturii din România).

România a avut în acest an un start bun din punct de vedere al exporturilor de cereale în această vară traderii prezenţi pe piaţa locală câştigând mai multe contracte de export către Egipt - cel mai mare importator de grâu la nivel mondial. Exporturile au pierdut din avânt însă în ultimele luni ale anului ca urmare a secetei, fenomen care ar putea urca cotaţia grâului în primele luni ale anului viitor.

Mai mult, oficialii americani se aşteaptă ca preţul grâului românesc să urce şi ca urmare a estimărilor negative privind recolta de anul viitor.

"Ca urmare a condiţiilor meteo adverse, fermierii se aşteaptă ca recolta de grâu să coboare cu 20%", estimează reprezentanţii USDA.

În acest an România a avut o recoltă de grâu de 7,4 milioane de tone, în creştere cu 30% faţă de 2010.

O tonă de grâu se vinde în prezent în România pentru un preţ mediu de 170 de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO