Eveniment

Bilanţul negativ al pandemiei continuă, însă autorităţile avansează cifre optimiste. Premierul Florin Cîţu: Vrem să găsim împreună soluţii pentru a redeschide, în condiţii de siguranţă sanitară, industria ospitalităţii şi toţi românii să aibă acces la aceste servicii

Florin Cîţu, premierul României: Vaccinarea şi respectarea măsurilor sanitare rămân soluţiile sigure în perspectiva redeschiderii.

Florin Cîţu, premierul României: Vaccinarea şi respectarea măsurilor sanitare rămân soluţiile sigure în perspectiva redeschiderii.

Autor: Georgiana Mihalache

07.04.2021, 00:04 92

1 iunie este data de la care va începe redeschiderea economiei prin măsuri adresate sectoarelor care au avut de suferit în pandemie, printre care HoReCa, potrivit anunţului premierului Cîţu.

Cifrele anunţate zilnic de autorităţi pri­vind evoluţia pandemiei arată că în con­ti­nuare spitalele sunt aglomerate, în special în sec­ţiile de terapie intensivă, iar numărul de­ce­selor a atins ieri un nou maxim. Premierul Florin Cîţu a anunţat din nou termenul de 1 iunie ca momentul în care va în­cepe repor­ni­rea eco­no­miei. Condiţia este însă vaccinarea şi respec­ta­rea măsurilor sanitare.

„Vrem să găsim îm­pre­ună soluţii pen­tru a redeschide, în con­diţii de sigu­ranţă sa­ni­ta­ră, industria os­pi­talităţii şi toţi ro­mânii să aibă acces la aceste servicii, să-şi poată pe­trece concediul în ţară.

Vaccinarea şi respectarea măsurilor sa­nitare rămân soluţiile sigure în perspectiva re­deschiderii acestui sector, aşa cum ne-am propus, după 1 iunie“, a spus Florin Cîţu.

El a precizat că doar prin vaccinare vom putea reveni la viaţa dinainte de pandemie. Tot­odată, premierul a menţionat că nu ur­mă­reşte condiţionarea cetăţenilor la ser­vi­ci­ile HoReCa, de exemplu de dovada vaccinării.

„Nu vrem să discriminăm pe nimeni şi nu sunt adeptul ideii de a diviza populaţia în „vaccinaţi“ şi „nevaccinaţi“. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în ţară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privinţa deplasărilor internaţionale. Cetăţenii României trebuie să se bucure de toate drepturile şi libertăţile europene“, a mai precizat Cîţu.

Premierul a anunţat luni înfiinţarea unui comitet interministerial care să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 şi care să aplice măsurile de sprijin pentru jucătorii din domeniul HoReCa.

Datele transmise zilnic de către grupul de comunicare strategică arată că pandemia continuă, iar medicii se plâng de lipsa locurilor libere în spitale, mai ales în secţiile de terapie intensivă.

Ieri au fost raportaţi peste 5.200 de pacienţi noi, care nu au mai fost infectaţi în trecut cu noul coronavirus. Bilanţul deceselor a atins 196 de decese, un record negativ, iar în spitale sunt internaţi peste 14.000 de oameni. În secţiile de ATI presiunea este la un nivel extrem de ridicat de câteva săptămâni, iar numărul pacienţilor în stare gravă din terapie intensivă nu scade de 1.400. Capacitatea României în ATI pentru bolnavii de COVID-19 este de 1.537 de paturi, iar ministerul Sănătăţii încearcă să crească acest nivel, însă fără rezultate concrete până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO