Eveniment

Bilanţul furtunii de zăpadă din Bucureşti. Primarul Firea: Arterele principale sunt degajate. 500 de persoane fără adăpost au fost asistate, şcolile se deschid luni

Bilanţul furtunii de zăpadă din Bucureşti. Primarul...

Autor: Ana Petrescu

23.03.2018, 12:29 87

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri, că în Bucureşti au fost degajate arterele principale, urmând să se intervină şi pe străzile lăturalnice şi pe trotuare. Şcolile, redeschise de luni.

"Am încheiat şedinţa operativă de la prima oră a zilei şi comandamentul de iarnă. Am analizat tot ceea ce s-a întâmplat azi noapte, când Bucureştiul s-a aflat sub cod portocaliu, precum şi alte judeţe. Vârful de ninsoare şi viscol a fost azi noapte, de la 4 dimineaţa până la ora 10.00, dar codul portocaliu va continua până la ora 15.00. S-a intervenit toată noaptea, echipele noastre s-au aflat în toate cele şase sectoare ale Capitalei. Intervenţia a fost dificilă pentru că a nins viscolit şi tot ce se deszăpezea se depunea la loc. Maşinile de deszăpezire aveau ca antemergător maşinile Poliţiei Locale. A fost o intervenţie dificilă, dar cetăţenii au putut constata că se putea circula dimineaţă. Străzile lăturalnice trebuie să ele eliberate. RATB a funcţionat în parametrii normali. RADET nu a raportat că ar fi fost avarii. 500 de persoane fără adăpost au fost asistate, iar 20 dintre ele refuză", a declarat Gabriela Firea, după şedinţa comandamentului de iarnă de vineri.

Referitor la închiderea şcolilor, edilul-şef al Capitalei a adăugat că nu a existat nicio solicitare la Tel Verde 0800 800 882, "pentru a-i ajuta pe aceşti copii care au rămas acasă", fiind puţine solicitări la primăriile de sector din partea părinţilor pentru a-şi lăsa copiii în şcoli şi grădiniţe, deschise ca să găzduiască copiii pe timpul codului portocaliu.

Pe de altă parte, Firea a precizat că au existat "sesizări cu privire la faptul că unele intrări la blocuri erau blocate cu zăpadă şi am degajat, însă este şi datoria locatarilor să degajeze".

Au mai fost făcute reclamaţii că unii taximetrişti au cerut tarif preferenţial şi au refuzat să ia câteva curse şi au negociat tariful spre aeroportul Otopeni, în special, lucru care încalcă legislaţia în vigoare.

"Am luat legătura cu acele companii de taximetrie şi vom lua măsuri", a explicat primarul general al Capitalei.

Directorul ANM Bucureşti-Ilfov, Gabriela Băncilă, a explicat că până vineri la prânz va continua să ningă şi să viscolească.

"Va continua fenomenul de viscol în zona Bucureştiului, iar la periferie rafalele ajung până la 55 km/h. Ulterior, după amiază atât ninsoarea, cât şi intensificările de vânt vor intra într-un proces de diminuare a intensităţii, motiv pentru care va înceta ninsoarea şi nu vor fi viteze mai mari de 20-30 km/h. Stratul de zăpadă e de 25 cm în zonele viscolite. Spre orele amiezii şi ale serii vom vorbi de grosimi ale stratului de zăpadă cuprinse între 25 şi 35 cm", a afirmat meteorogul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO