Eveniment

Bilanţul exploziei de la Crevedia: 58 de victime din care 43 sunt angajaţi MAI. Al doilea deces al exploziei de la Crevedia. Aproape o mie de persoane au donat sânge. IGSU: Depozitul de la Crevedia a primit aviz de funcţionare în 2011 şi l-a pierdut în 2020. Procurorul general Alex Florenţa: Instrumentăm distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru

Bilanţul exploziei de la Crevedia: 58 de victime din...

Autor: Petru Mazilu

27.08.2023, 07:44 1860

Ministerul Afacerilor Interne anunţă că în urma exploziei de sâmbătă de la staţia GPL din Crevedia au fost 58 de victime. Dou persoane au murit, iar cei mai mulţi răniţi sunt angajaţi ai ministerului. I

UPDATE 19:48 - Cinci pacienţi cu arsuri transportaţi către spitale din Austria şi Germania

Cinci pacienţi cu arsuri sunt transportaţi cu aeronave militare de tip C-27 J Spartan către spitale din Austria şi Germania.

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat executarea a două noi misiuni umanitare pentru transportarea aeriană a cinci pacienţi diagnosticaţi cu arsuri către spitale din Viena şi Graz (Austria) şi Berlin şi Lubeck (Germania).

UPDATE 18:13 - Procurorul general Alex Florenţa: Instrumentăm distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru

Au fost identificaţi mai mulţi martori cu potenţial probatoriu, spune procurorul general, Alex Florenţa. El precizează că procurorii instrumentează infracţiunea distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru. Sunt în derulare mai multe percheziţii domiciliare, inclusiv la Primărie.

„A fost un transfer de GPL între două cisterne, montând un furtun de livrare. (...) Sub cisterna care eras alimentată a apărut o sursă de foc. La scurt timp, are loc prima explozie, o explozie foarte importantă hcare a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să-şi facă apariţia primele echipaje de intervenţie cu mai multe maşini de pompieri care încep să securizeze zona, încercând să facă in tervenţia de elimminare a incendiului. Imediat are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima”, relatează Alex Florenţa.

El menţionează că dosarul de urmărire penală preluat de Parchetul General urmăreşte infracţiunea de „distrugere din culpă, ca urmare având ca urmare un dezastru”.

UPDATE 17:36 - Tatăl proprietarului depozitului de la Crevedia, primar în Caracal, s-a autosuspendat

Ion Doldurea, tatăl proprietarului depozitului de la Crevedia, care este primar în Caracal, judeţul Olt, a anunţat că s-a autosuspendat din Partidul Social Democrat şi din orice funcţie politică deţinută.

Ionuţ Doldurea a transmis că este puternic afectat şi îndurerat de tragedia care a zguduit comunitatea locală din Crevedia.\\

„Transmit întreaga mea compasiune familiilor greu încercate, celor care au rude sau prieteni pe patul de spital şi cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma deflagraţiei. De asemenea, transmit sănătate şi putere celor care sunt în acest moment pe paturile spitalelor şi luptă pentru recuperare”, spune primarul municipiului Caracal.

UPDATE 17:18 - Doi pacienţi cu arsuri sunt transferaţi către Lubeck, Germania

Doi pacienţi cu arsuri după explozia de la Crevedia vor fi transportaţi cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale către Lubeck, Germania.

Un nou zbor cu o aeronavă MApN pentru transferul a doi pacienţi către Lubeck, Germania.

UPDATE 16:34 - Şase pacienţi cu arsuri în urma exploziei de la Crevedia vor fi transferaţi în Austria şi Germania

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică, faptul că şase pacienţi cu arsuri în urma exploziei de la Crevedia vor fi duşi pe calea aerului, cu două zboruri, în Germania şi Austria.

„Urmează ca în cursul zilei de astăzi şi la noapte să fie transferaţi alţi 6 pacienţi de la spitalul Floreasca şi de la Bagdasar. Destinaţia acestor pacienţi este Austria – AKH şi Gratz - Germania şi unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista două zboruri care vor asigura aceste transferuri”, a spus Rafila.

UPDATE 15:55 - IGSU: Depozitul de la Crevedia a primit aviz de funcţionare în 2011 şi l-a pierdut în 2020

Depozitul GPL de la Crevedia a fost avizat în 13 octombrie 2011 ca sistem de alimentare, iar în 30 iulie 2020, ISU Dâmboviţa a constatat că instalaţia monobloc tip SKID are o nouă poziţie şi nu se mai respectă distanţele de siguranţă, astfel că s-a pierdut autorizazţia de securitate la incendiu.

Potrivit IGSU, depozitul GPL a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13 octombrie 2011, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BASARAB I” al Judeţului Dâmboviţa, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalaţie monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.

UPDATE 15:32 - Ministrul de Interne Cătălin Predoiu: Găsim cu greu cuvinte să subliniem eroismul pompierilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că a discutat cu pompierii răniţi în explozia de la Crevedia: „Cu greu găsim cuvinte sp subliniem eroismul pompierilor”, spune Predoiu, după ce a aflat că a existat un risc imens să se producă explozii simultane la cele trei cisterne.

„Din câte am înţeles ar fi existat un risc imens să să se producă explozii simultane la toate cele trei cisterne, ceea ce ar fi avut un efect devastator. O să fac această precizare tot timpul. Am fost laa spital şi am discutat cu răniţii care au fost la faţa locului şi mi-au spus ce s-a petrecut. Greu găsim cuvinte să subliniem eroismul lor”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, aflat, alături de premierul Marcel Ciolacu la Crevedia.

UPDATE 14:39 - O aeronavă MApN va transporta în străinătate alte cinci victime ale exploziei de la Crevedia

O aeronavă a Forţelor Aeriene Române va transporta în Austria şi Germania alte cinci victime ale exploziei din Crevedia. Transferul pacienţilor va avea loc duminică după amiază.

Aeronava Forţelor Aeriene Române va decola din Bucureşti duminică, în jurul orei 16.00. La bord se vor afla cinci pacienţi care vor fi transferaţi de la spitale din Bucureşti la unităţi medicale din Viena şi Graz, Austria, şi Berlin, Germania.

UPDATE 14:15 - Patriarhia Română anunţă că reprezentanţii bisericii vor ajuta familiile victimelor de la Crevedia

Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă că reprezentanţii bisericii vor ajuta familiile victimelor de la Crevedia.

Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

UPDATE 13:35 - Ministrul Economiei:din datele prezentate de ISCIR, orice instalaţie de tip SKID a funcţionat ilegal

Ministrul Economiei, Radu Oprea, susţine că din datele prezentate de ISCIR, orice instalaţie de tip SKID de la staţia GPL din Crevedia a funcţionat ilegal. Ministrul a mai spus că a solicitat verificări în toată ţara. Nereguli la unitatea din Crevedia a descoperit şi ISU încă din anul 2020.

„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activităţi neautorizate. De asemenea vom verifica toate acţiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel naţional cu privire la autorizarea instalaţiilor GPL”, a anunţat Oprea pe Facebook.

Ministrul Economiei a mai spus că „în baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineaţă, reiese că la acea locaţie nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR”. Corpul de control al ministruluo va verifica situaţia de pe teren.

„Pe amplasament a existat o instalaţie autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalaţie a fost amplasată la Botoşani. Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control. Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a precizat Radu Oprea.

Şi reprezentanţii ISU susţin că la punctul de lucru din Crevedia au fost descoperite numeroase nereguli.

În urma primirii unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I" al judeţului Dâmboviţa au executat în data de 30.07.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control, fiind constatate următoarele deficienţe:

a) Prin reamplasarea instalaţiei de distribuţie gaz petrolier lichefiat tip skid nu se mai respectă cerinţele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu nr. 978071 din 13.10.2011 deoarece nu se mai respectă distanţele de siguranţă faţă de liniiile electrice aeriene de joasă tensiune (existent 6 metri faţă de normat 10 metri) şi faţă de limita de proprietate (existent 2,8 metri, normat 8 metri) şi cabina staţiei (existent 9,6 metri faţă de normat 10 metri), neregulă sancţionată cu avertisment şi cu sancţiunea complementară de pierdere a valabilităţii autorizaţiei;

b) Utilizarea unei pompe de transvazare GPL neomologată pentru mutarea gazului petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta. Totodată s-a constatat existenţa pe amplasament a unei staţii de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Aceasta este amplasată într-o construcţie metalică sigilată, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020 au fost înştiinţate Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dâmboviţa, Instituţia Prefectului Judeţul Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Crevedia, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, în urma unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I" al judeţului Dâmboviţa au executat în data de 28.09.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control cu următoarele deficienţe:

a) Flagas S.R.L. (skid GPL Crevedia) funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu în locaţia situată în comuna Crevedia, sat Crevedia, str. Bucureşti-Târgovişte, nr. 231, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 30000 lei;

b) În incinta Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia (skid GPL) se transvazează gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă într-un rezervor tip cisternă (neomologat pentru depozitare GPL), fără a se respecta prevederile legislaţiei în vigoare şi totodată este amplasată în incintă o staţie de alimentare motorină pentru autovehiculele proprii, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.
S.C. Flagas S.R.L., reprezentată legal prin administrator Doldurea Ionuţ Daniel, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" al judeţului Dâmboviţa în data de 13.10.2020 printr-o adresă însoţită de documente justificative (Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor S.C. Flagas S.R.L. din 30.09.2020 şi Rezoluţia Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt din 12.10.2020), asupra faptului că punctul de lucru situat în comuna Crevedia, sat Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a fost închis, au precizat autorităţile.

UPDATE 13:20 - Aproape o mie de persoane au donat sânge pentru victimele exploziei şi incendiului de la Crevedia

În jur de 900 de persoane au donat sânge în centrele de transfuzie deschise duminică în toată ţara. Sângele va fi folosit pentru victimele exploziei şi incendiului din Crevedia.

Ministerul Sănătăţii estimează că aproximativ 900 de persoane au donat sânge până la ora 12.00.

Mai multe centre de transfuzie sanguină din România s-au deschis duminică dimineaţă, în regim de urgenţă, pentru a colecta sânge pentru victimele exploziei de la Crevedia.

Donatorii au fost rugaţi să meargă de urgenţă la centrele de transfuzie sanguină din întreaga ţară.

UPDATE 12:53 - CJ Dâmboviţa anunţă ajutoare pentru persoanele afectate de explozia şi incendiul de la Crevedia

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, anunţă că vor fi oferite ajutoare persoanelor afectate de explozia şi incendiul de la Crevedia.

Şeful CJ Dâmboviţa a anunţat că a discutat cu premierul României şi că a convocat şedinţa Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am avut o discuţie în această dimineaţă cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune la punct modul în care îi vom ajuta pe locuitorii din Crevedia ale căror case şi gospodării au ars sau au fost afectate în incendiul de aseară. Tot în cursul acestei dimineţi, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât să acţionăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor”, a anunţat Corneliu Ştefan.

Potrivit informaţiilor actuale, la Crevedia au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. Familiile evacuate vor primi locuri de cazare în zonă, a declarat Ştefan.

Şeful CJ a mai spus că duminică dimineaţa, la Crevedia au ajuns mai multe alimente şi alte ajutoare.

UPDATE 12:28 - Al doilea deces al exploziei de la Crevedia

Autorităţile au confirmat că încă o victimă a exploziei de la Crevedia a murit. Prima persoană a murit în urma unui infarct, iar a doua din cauza arsurilor, a anunţat Raed Arafat, şeful DSU.

Decesul a fost anunţat de Raed Arafat. Acesta a spus că informaţia a fost confirmată de reprezentanţii Spitalului Floreasca. Decesul a fost confirmat duminică, în jurul prânzului.

Persoana decedată este soţia bărbatului care a murit sâmbătă, în urma unui infarct. Ea a suferit arsuri pe aproape întreaga suprafaţă a corpului.

UPDATE 11:17 - Premierul, Marcel Ciolacu, despre victimele de la Crevedia: sunt pregătite încă şapte transferuri

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în afară de cele patru transferuri realizate către Belgia şi Italia, mai sunt pregătite şapte transferuri către spitale din străinătate. Este vorba despre victimele exploziei de sâmbătă de la Crevedia.

Declaraţia a fost făcută duminică înainte de şedinţa celulei de criză de la Ministerul de Interne.

UPDATE 10:21 - Mai multe centre de transfuzie sanguină din România se deschid duminică în regim de urgenţă

Mai multe centre de transfuzie sanguină din România se deschid duminică în regim de urgenţă pentru a colecta sânge pentru victimele exploziei de la Crevedia. În urma incidentului sunt 58 de victime.

Donatorii sunt aşteptaţi de urgenţă la mai multe centre de transfuzie sanguină din întreaga ţară.

Acestea sunt funcţionează după programe diferite: Bacău 8:30-13:00, Bucureşti 7:30 - 13:30, Timişoara 7:30 - 13:30, Reşiţa 8:00 - 15:00, Buzău 7:30 - 14:00, Piteşti 8:00 - 13:00, Braşov 7:30 - 13:00, Teleorman 7:30 - 13:30, Dâmboviţa 7:00 - 13:30, Olt 8:30 - 12:00, Hunedoara 8:00 - 12:00, Brăila 8:00 - 12:00, Iaşi 7:30 - 13:00, Mureş 8:30 - ultimul donator, Cluj 9:00 - 13:30 şi Sibiu 9:00 - 13:00.

UPDATE 09:56 - Trei autospeciale ISU rămân la staţia GPL din Crevedia

Reprezentanţii ISU Dâmboviţa au decis duminică să lase trei autospeciale ale pompierilor la staţia GPL din Crevedia distrusă de explozii şi de flăcări.

Este vorba despre o măsură preventivă.

„La locul evenimentului au rămas 3 autospeciale pentru supravegherea şi preîntâmpinarea apariţiei altor situaţii de urgenţă”, a transmis ISU Dâmboviţa.

UPDATE 09:49 - Chestorul Bogdan Despescu a solicitat o evaluare privind activitatea staţiei GPL

Chestorul Bogdan Despescu a solicitat o evaluare privind activitatea staţiei GPL pentru a afla dacă operatorul economic a respectat prevederile legale.

Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunţat că ancheta se desfăşoară în colaborare cu mai multe instituţii. Reprezentantul MAI a spus că ancheta va arăta dacă agentul economic care avea staţia GPL de la Crevedia a respectat prevederile legale privind autorizarea şi desfăşurarea activităţii.

„Am cerut o evaluare pentru a vedea cum s-a desfăşurat activitatea la acest obiectiv economic”, a declarat chestorul Bogdan Despescu

Celula de criză deschisă după explozia de la Crevedia este activă.

UPDATE 09:29 - Raed Arafat şeful DSU: pompierii vor controla staţiile GPL din ţară, la Crevedia nu se ştia că funcţiona

Raed Arafat, şeful DSU, a anunţat că pompierii vor verifica staţiile GPL din toată ţara. Controale s-au făcut şi până acum, dar la Crevedia nu se ştia că staţia funcţiona, a explicat Arafat.

Declaraţiile au fost făcute duminică. „

Pompierii vor face acest lucru... se fac aceste controale, dar se fac de obcei acolo unde funcţionează. Aici (n.r. la Crevedia) nu se ştie că funcţiona... dar aşteptăm detaliile anchetei”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai spus că zona Crevedia nu mai este în pericol.

 

Potrivit MAI „8 victime au fost după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni)”.

A doua explozie a făcut 50 de victime dintre care „3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme”

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi).

Pe parcursul nopţii, 54 persoane au fost internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate numeroase forţe de intervenţie din Dâmboviţa, Ilfov, Prahova.

„ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate. ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare. ISU PH - 3 autospeciale de stingere. 1 elicopter SMURD, 9 echipaje SAJ Dâmboviţa. IGPR – 29 de poliţişti. IGJR – 30 de Jandarmi”, a anunţat MAI.

Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 locuitori.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă coordonarea intervenţiei, au fost operaţionalizate două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi.

De asemenea, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi. Astfel, primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze şi alte transporturi.

În ceea ce priveşte incendiul, acesta a fost localizat pe parcursul nopţii. Pompierii încă se află la faţa locului deoarece mai există câteva focare. Ancheta specialiştilor va începe imediat după ce pompierii vor stinge flăcările. Printre cei care duminică vor sosi la faţa locului sunt experţii Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX). Prezenţa specialiştilor INSEMEX de la Petroşani a fost solicitată de Inspecţia Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO