LIVE: AFACERI DE LA ZERO: Alexandra Ciceoi a deschis în 2020 Căsuţa cu Ghiduşii, o grădiniţă în Chiajna, care primeşte 80 de copii
Eveniment

Bilanţul comerţului exterior în 28 de ani: excedent de 2 mld. euro în 1989, deficit de 13 mld. euro în 2017

În 1989, România avea exporturi echivalente cu 8 mld. euro şi trimitea pe pieţe exrterne în special fontă, fier, oţel şi mobilă. În 2017, exporturile de bunuri ale României au atins un prag record de 63 mld. euro, iar cele mai multe au fost generate de industria auto.

Dacă în urmă cu 28 de ani balanţa comercială a României era excedentară (+ 2 mld. euro), în 2017 aceasta a fost deficitară (- 13 mld. euro), arată datele prezentate de prof. univ. dr. Andrei Tudorel de la ASE, care este şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

„În 1989 exportam în special produse înalt intensive energetic, pe când acum exportăm automobile şi componente auto, produse cu o intensivitate tehnologică şi cu o valoare adăugată mai mare“, a explicat prof. dr. Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

El a mai spus că cele două perioade – 1989 şi 2017 – sunt complet diferite şi nu pot fi comparate. 

„În 1989, de exemplu, balanţa comercială a României era excedentară deoarece în toată perioada 1981 - 1989 a fost o balanţă forţat excedentară, pentru că regimul comunist voia să plătească datoria externă a ţării.“

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.