Eveniment

Biden ia toată puterea. Democraţii sunt pe cale să câştige în Georgia, ceea le aduce majoritate în cadrul Congresului

Raphael Warnock devine primul senator afro-american care câştigă alegerile în statul Georgia

Raphael Warnock devine primul senator afro-american care câştigă alegerile în statul Georgia

Autor: Eduard Ivanovici

06.01.2021, 13:40 397

Democratul Raphael Warnock a câştigat alegerile din Georgia în faţa republicanei Kelly Loeffler, rezultatul urmând să stabilească partidul care va deţine controlul asupra Senatului Statelor Unite, anunţă CNBC.

În cealaltă înfruntare, Jon Ossoff, candidatul Partidului Democrat, îl conduce pe David Perdue după numărarea a 98% din voturi. Astfel, şansele ca democraţii să controleze Casa Albă şi Congresul devin tot mai mari, situaţie ce îi va oferi preşedintelui ales Joe Biden şansa de a-şi pune în aplicare planul legislativ.

Victoria obţinută de Warnock oferă primul senator afro-american care a fost ales vreodată în Georgia, stat care nu a mai fost câştigat de Partidul Democrat de aproape 30 de ani.

Confruntarea dintre Warnock şi Loeffler este a doua cea mai scumpă cursă din istoria Senatului american, întrecută doar de Perdue şi Ossoff. Campaniile lui Warnock, 51 de ani, şi Loeffler, 50 de ani, valorează circa 363 de milioane de dolari.

În momentul în care Donald Trump a propus ca pachetul de ajutor anti-COVID să ajungă la 2.000 de dolari, Warnock a profitat de ocazie pentru a o critica pe Loeffler, care s-a opus anterior măririi pachetului de ajutor.

Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie cu un număr record de voturi, aproximativ 81.280.000, adică 51,3% din totalul votului popular, şi 306 voturi în Colegiul Electoral. Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă, a contestat vehement rezultatele alegerilor, încercând să semnaleze o serie de fraude în interiorul sistemului electoral, însă nu a reuşit să prezinte un set palpabil de dovezi.

Joe Biden urmează să fie numit oficial în funcţie pe 20 ianuarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO