Eveniment

BERD reduce prognoza de creştere economică a României la 3,2%

BERD reduce prognoza de creştere economică a României...

Autor: Izabela Cutieru

08.05.2019, 18:15 174

Economia românească va înregistra în acest an o creştere de doar 3,2%, o diminuare faţă de majorarea de 3,6% previzionată în luna noiembrie a anului trecut, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pentru 2020, prognozele actuale ale BERD vizează, de asemenea, o creştere de 3,2% a PIB-ului României.

„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în ultimii doi ani (deşi într-un ritm mai lent în 2018), susţinut de o politică fiscală ciclică, inclusiv creşterea salariilor şi reducerea consumului şi a impozitelor pe venit”, apreciază BERD.

Alimentate de creşterea absorbţiei fondurilor UE, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost, de asemenea, pozitivă.

Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. „La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus brusc un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv cel bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019, Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, fapt ce a avut un impact negativ asupra activităţii economice în ansamblu”, se arată în raportul BERD.

Instituţia avertizează asupra extinderii dezechilibrelor macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate. Inflaţia reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani - 5,4% în iunie 2018 -, peste ţinta BNR de 2,5% plus/ minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflaţia s-a redus, ajungând la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniază faptul că „datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut, raportat la standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB”.

„Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an, din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (rata dobânzii băncii centrale a fost majorată de trei ori în 2018, de la 1,75% la 2,5%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali”, conchide raportul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în anul 1991, urmărind investirea în fostele state membre ale blocului comunist şi ajutarea acestora în procesul de a face tranziţia către economia de piaţă. Pe parcursul ultimilor ani, instituţia a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO