Eveniment

BERD: O treime din investitii vor merge in energie

BERD: O treime din investitii vor merge in energie

Olivier Descamps, Business Group Director la BERD: Investitiile BERD in Romania vor creste semnificativ in anul 2008, care va putea fi considerat 'an energetic', dat fiind ca planificam sa alocam aproape o treime din finantarile de anul viitor acestui sector economic.

17.12.2007, 18:15 16

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD intentioneaza sa creasca "semnificativ" investitiile in Romania anul viitor fata de nivelul de 350 mil. euro inregistrat in 2007, o treime din finantari urmand a fi alocate sectorului energetic.
"Investitiile BERD in Romania vor creste semnificativ in anul 2008, care va putea fi considerat 'an energetic', dat fiind ca planificam sa alocam aproape o treime din finantarile de anul viitor acestui sector economic", a declarat Olivier Descamps, Business Group Director la BERD pentru regiunile Europa de Sud-Est, Caucaz si Asia Centrala.
Pentru anul in curs, institutia a anuntat investitii in Romania de 350 de milioane de euro, cifra totala a investitiilor realizate de BERD urcand astfel la 3,6 miliarde de euro pana in prezent.
Intreprinderile private au atras anul acesta de la institutia financiara internationala aproximativ 40% din totalul investitiilor de 350 de milioane de euro, in timp ce 35% din fonduri au fost investite in servicii financiare, sectorul energetic atragand restul de 25%.
"Numarul angajatilor care lucreaza pentru noi in Romania a crescut in acest an. Astfel ca mesajul pe care vrem sa il transmitem este ca vom face mai multe afaceri decat pana acum", a continuat Descamps.
In 2008, BERD va aloca 100 de milioane de euro bancilor locale sub forma liniilor de credit de finantare a IMM-urilor pentru reducerea facturilor la electricitate si pentru modernizarea echipamentelor. Institutia este actionarul principal al Bancii Transilvania, a cincea institutie de credit de pe piata.
In urmatorii trei ani, prioritatea BERD in Romania vor fi companiile private, mai exact sprijinirea inreprinzatorilor si fermierilor din zonele rurale. A doua pozitie pe lista de prioritati a bancii este ocupata de sectorul energetic, banca fiind interesata de proiectele de energie regenerabila, de cresterea rezervelor de energie pentru a acoperi cererea interna si sprijinirea exporturilor.
BERD a subscris recent un pachet de actiuni la Transgaz. De asemenea, ia in considerare emiterea de obligatiuni in lei. Alaturi de intreprinderile private si energie, oficialii BERD au inclus infrastructura pe lista de prioritati, mentionand ca vor avea loc discutii cu Ministerul Transporturilor anul viitor pentru a fi identificate proiectele si modul de finantare.
"Banca va continua sa joace un rol important in Romania si in perioada postaderare. Vom contribui la cresterea numarului de locuri de munca si la integrarea regiunilor", a declarat Claudia Pendred, noul director al BERD pentru Romania.
Incepand de anul viitor, BERD va lucra in colaborare cu Guvernul la o strategie de tara, care va contura domeniile prioritare de dezvoltare si va identifica modalitatile de finantare a proiectelor.
"O data la doi sau trei ani vom elabora o strategie de tara in colaborare cu autoritatile locale. In prezent, lucram la o strategie care incearca sa prioritizeze domeniile de interes si sa identifice modul in care pot fi mobilizati banii altora. Poate fi vorba de banci locale, straine sau de fonduri ale UE", a afirmat Descamps.
In martie, strategia va fi publicata pe site-ul bancii si va fi supusa dezbaterii publice timp de 30 de zile, versiunea finala urmand a fi publicata in luna aprilie sau mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO