Eveniment

BERD: Cresterea consumului este naturala

08.02.2008, 18:58 9

BERD este foarte preocupata de dezvoltarea pietei de capital romanesti, despre care considera ca inca nu functioneaza destul de bine si mai este de lucru pana sa devina o adevarata alternativa de finantare pentru economie.
"Ne vom finanta operatiunile din Romania prin absorbtia de lei de pe piata locala, ajutand astfel la o mai buna structurare a pietei de capital. Cred ca este foarte important ca si companiile sa se finanteze mai mult in lei pentru reducerea semnificativa a riscurilor legate de expunerea in valuta", a declarat Jean Lemierre, presedintele BERD.
O prima emisiune de obligatiuni in lei ar urma sa aiba loc "foarte curand", valoarea putand ajunge la cateva sute de milioane de lei. Seful BERD s-a aflat pentru doua zile la Bucuresti, avand intalniri oficiale cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu ministrul finantelor, Varujan Vosganian si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Printre subiectele discutate s-a numarat si posibila implicare a BERD la CEC.
Lemierre afirma ca subiectul a fost abordat in cadrul intalnirilor cu premierul si cu ministrul finantelor, fara sa fi fost luata insa vreo decizie.
"Guvernul are numeroase optiuni, insa intai de toate este necesara o discutie clara pentru a se stabili ce se doreste - care sa fie rolul CEC in sistemul bancar, un sistem care este deja bine structurat, cu banci care se dezvolta puternic mai ales pe retail. CEC este o institutie care are o mare specificitate - reteaua mare, care ajunge in foarte multe zone, ceea ce este foarte important pentru o banca si este normal ca Guvernul sa se preocupe de viitorul institutiei", a comentat Lemierre.
Cat priveste Banca Transilvania, unde BERD detine 15%, oficialul nu a dorit sa comenteze perspectivele dezvoltarii viitoare invocand statutul de societate listata la Bursa. "Ca actionar, suntem foarte multumiti de functionarea bancii si intentionam sa ramanem implicati."
La nivel macroeconomic, Lemierre considera ca economia Romaniei are o forta interna care impinge cresterea mai departe, fara a depinde fundamental de ceea ce se intampla in restul lumii, desi nu poate fi complet imuna la tensiunile externe.
"Avem o viziune pozitiva asupra economiei romanesti, insa in acelasi timp trebuie spus ca nimeni nu este complet protejat de evolutiile externe, mai ales ca economia Romaniei face acum parte din economia UE. Daca economia europeana merge prost, exista un impact si asupra Romaniei, iar aceasta cere ca politicile economice interne sa fie solide", spune Lemierre din perspectiva expunerii BERD de miliarde de euro pe Romania.
El afirma ca intr-o economie emergenta sunt dificil de mentinut echilibrele macro. "Exista un tip de tensiuni naturale, determinate de cresterea consumului in contextul procesului de recuperare a decalajelor de dezvoltare. Pentru evitarea unor derapaje grave, trebuie multa coerenta in politicile publice."
Seful BERD apreciaza ca BNR a luat decizii importante, riguroase, de bun-simt, care trateaza situatia ca atare. De asemenea, se declara increzator in angajamentele Guvernului de a imbunatati gestiunea bugetului de stat.
In schimb, Lemierre vede o problema serioasa in privinta competitivitatii economiei romanesti.
"Intr-o economie trasa in sus de consum, cu investitii considerabile, este important de ameliorat competitivitatea, iar aceasta inseamna in primul rand politici salariale rezonabile. Trebuie intarita competitivitatea sectorului productiv privat, trebuie imbunatatita eficienta energetica si modernizata infrastructura." Iar BERD se declara gata sa se implice in proiecte de investitii in aceste domenii. Lemierre spune ca sprijina in mod deosebit parteneriate de tip public-privat pentru investitii in infrastructura de cale ferata, pe care o considera la fel de importanta ca pe cea rutiera, sau pentru aeroporturi.
Seful BERD spune ca extraordinara crestere economica globala din ultimii 5-10 ani a fost finantata in mare parte de sistemul bancar international si numeroase tari si-au putut ameliora situatia datorita evolutiei tehnicilor de finantare care in cele din urma au ajuns insa sa creeze si "problemele serioase de astazi".
"Lectia este ca trebuie acordata o atentie foarte mare sistemelor de gestiune a riscului, pentru ca exista intotdeauna si o inclinatie spre complacere. Perioada lunga cu dobanzi scazute a accentuat si mai mult aceasta inclinatie, insa din fericire institutiile financiare reactioneaza astazi foarte repede, atrag capitaluri, iar stabilitatea nu este afectata grav", a declarat Lemierre, referindu-se inclusiv la criza prin care trece SocGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO