Eveniment

BERD a ridicat prognoza de creştere economică a României în 2012 la 1,2%, mai slabă ca estimarea FMI

 BERD a ridicat prognoza de creştere economică a României în 2012 la 1,2%, mai slabă ca estimarea FMI

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

18.05.2012, 15:51 283

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a modificat în sens pozitiv prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusă faţă de cea înaintată de FMI şi Guvern, de 1,5%.

"Până recent, economia României se îndrepta spre o creştere robustă în 2012, după o revenire în 2011. Totuşi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de încetinire asupra exporturilor României, iar în continuare, pentru următoarele luni, este probabilă o evoluţie negativă. Criza din zona euro afectează România în principal prin relaţiile bancare transfrontaliere", se spune într-un raport prezentat vineri de BERD.

Instituţia a înaintat în ianuarie o prognoză de plus 0,8% pentru creşterea economică a României în acest an, redusă atunci de la cifra de 1,1% prezentată în octombrie. În vara anului trecut, banca anticipa o creştere de 3,8% a PIB-ului României în 2012.

Cea mai mare parte din sistemul bancar românesc este controlată de instituţii financiare europene, cei mai mari jucători fiind după activele cumulate băncile din Austria, Grecia şi Franţa.

Totodată, zona euro este cea mai importantă piaţă de desfacere pentru exporturile României.

Economia zonei euro a evitat la limită în primul trimestru al acestui an intrarea în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat în primele trei luni, după scădere în ultimul trimestru al anului trecut.

Economia României a intrat însă în recesiune în primul trimestru, când a înregistrat o corecţie de 0,1%, precedată de o scădere de 0,2% în ultimele trei luni din 2011.

Impasul politic din Grecia a crescut semnificativ probabilitatea ieşirii statului din zona euro, eveniment care ar avea consecinţe devastatoare pentru sistemul financiar european, balanţa fiscală a statelor din zona euro şi băncile europene.

Totodată, incertitudinile privind criza din sistemul bancar spaniol ameninţă să împingă guvernul de la Madrid spre un acord de sprijin internaţional cu UE şi FMI, ale cărui surse de finanţare sunt greu de determinat în contextul situaţiei fiscale dificile a majorităţii ţărilor din zona euro.

Comisia Europeană (CE) a modificat estimarea de creştere economică a României pentru acest an de la 1,6% la 1,4%, potrivit prognozei economice de primăvară prezentată săptămâna trecută.

FMI şi Guvernul estimează o creştere de 1,5% a PIB-ului României în 2012.

Pentru 2013, BERD anticipează o cerştere economică de 2,6% în România, mai modestă faţă de cifra propusă de CE, de 2,9%.

Creşterea economică medie din regiunea Europei de Sud-Est va fi în acest an de 1%, anticipează BERD, dar va urcaî n 2012 la 2,4%, potrivit raportului prezentat vineri privind perspectivele economice ale statelor unde activează banca.

În Europa Centrală şi ţările baltice, instituţia a prevăzut o creştere economică medie de 1,6% pentru acest an, cu scăderi pentru Ungaria şi Croaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO