Eveniment

Berarii: Nu suntem producatori de alcool

08.04.2003, 00:00 28

Producatorii de bere din Romania, printre care si diviziile unor grupuri internationale precum SABMiller, Carslberg si Brau Union, solicita armonizarea legislatiei romanesti din domeniu cu cea europeana, in sensul separarii berii de bauturile alcoolice.
Berarii spun ca incadrarea actuala, in categoria "Alcool si bauturi alcoolice", le creaza probleme de imagine nejustificate si, in plus, impune producatorilor de bere un regim de supraveghere (din partea statului) similar celui de pe piata alcoolului distilat. Producatorii afirma, de asemenea, ca in industria berii nivelul accizelor a ajuns la un nivel aproape similar cu cel din Uniunea Europeana, ceea ce nu este cazul alcoolului.
"Consideram ca industria berii a demonstrat in ultimii ani ca este una din cele mai corecte din Romania: nivelul investitiilor realizate este foarte mare, privatizarea s-a incheiat in urma cu mai multi ani, "piata neagra" nu exista, iar taxele si impozitele platite statului au valoare mare. Toate acestea sunt caracteristici care, deocamdata, nu caracterizeaza industria alcoolului. Consideram, astfel, ca asocierea berii cu alcoolul ne creaza probleme de imagine", afirma Vifor Versescu, director general al Asociatiei Producatorilor de Bere din Romania (APRB).
Versescu a precizat ca separarea berii este necesara si datorita faptului ca aceasta industrie este aproape de normele legislatiei europene din aproape toate punctele de vedere.
"Accizele la bere sunt deja la un nivel de 80 - 90% comparativ cu cele practicate in Uniunea Europeana, ceea ce nu este cazul alcoolului. In plus, in domeniul alcolului vor urma masuri foarte dure pentru armonizarea cu practicile internationale. Or, industria berii este deja foarte aproape de aceste practici", afirma Versescu.
In legislatie europeana, berea este incadrata la sectiunea "Bauturi alcoolice fermentate", separat de cele distilate, iar Conventia de la Nisa, la care a aderat si Romania, o considera chiar bautura racoritoare.
Urmare a looby-ului producatorilor de bere, in Parlament s-ar putea lua in discutie anul acesta amendarea legii 525/2002 si separarea berii de bauturile alcoolice.
Piata berii din Romania este estimata la 550 de milioane de dolari, investitiile marilor producatori de profil (in achizitii si modernizari) ridicandu-se in ultimii sase ani la cateva sute de milioane de dolari. Principalii investitori si concurenti sunt Brau Union (Austria), SABMiller (grup international), Interbrew (Belgia) si Carlsberg (Danemarca), prin intermediul Tuborg Romania. Toti acesti jucatori sunt membri ai APBR. 
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO