Eveniment

Ben Bernanke, fost şef al RezerveiFederale, spune că Fed-ul are unelte pentru a lupta cu o recesiune

Ben Bernanke, fost şef al RezerveiFederale, spune că...

Autor: Mihai Gongoroi

05.01.2020, 12:55 272

Într-un discurs, sâmbătă, la Asociaţia Economiştilor Americani, Bernanke a negat ideea că băncile centrale şi-au pierdut influenţa asupra economiei şi şi-a exprimat opinia despre modul în care Fed-ul, în special, îşi poate schimba cadrul în care implementează politica monetară întocmai pentru a-şi menţine influenţa respectivă. Fed-ul este în prezent în cursul unei revizuiri a cadrului de politică monetară.

Citând noi cercetări ale sale şi ale altor bancheri centrali, Bernanke a spus că programele de achiziţie de obligaţiuni din piaţă, aşa-numitele programe de relaxare cantitativă (QE), sunt eficiente în reducerea dobânzilor pe termen lung chiar şi după ce dobânda de politică monetară a fost deja redusă la zero. Mai multe programe de relaxare cantitativă au fost implementate ca răspuns la criza financiară globală şi recesiunea subsecventă din perioada 2007-2009, iar Bernanke consideră că achiziţia de obligaţiuni ar trebui să fie o parte integrantă şi permanentă a setului de instrumente de la banca centrală din Statele Unite.

În mod similar, "ghidarea în avans", respectiv direcţiile şi promisiunile pe care le oferă băncile centrale privind viitoare politici monetare, s-a dovedit eficientă mai ales când acele promisiuni au fost mai specifice şi legate de obiective clare precum, de exemplu, atingerea unei anumite ţinte a şomajului.

"Ghidarea în avans în următoarea recesiune va fi mai eficientă - mai bine înţeleasă, anticipată şi mai credibilă - dacă este parte dintr-un cadru de politică monetară clar articulat în avans", a spus Bernanke.

În general, ghidarea în avans încearcă să influenţeze deciziile financiare ale gospodăriilor, firmelor şi investitorilor prin oferirea unei direcţii probabile a ratelor de dobândă şi în esenţă a costului unui credit.

"Atât relaxarea cantitativă, cât şi ghidarea în avans ar trebui să facă parte din setul de instrumente standard de acum înainte (…) Spaţiul disponibil pentru reduceri convenţionale ale dobânzilor este mult mai redus decât în trecut, dar noile instrumente de politică (monetară) sunt eficiente", a declarat fostul şef al Rezervei Federale.

Nivelul actual scăzut al ratelor de dobândă i-a determinat pe mulţi analişti şi economişti să ajungă la concluzia că băncile centrale din economiile dezvoltate vor avea puţină amuniţie pentru a interveni când va lovi următoarea recesiune. Rata actuală stabilită de Fed, de exemplu, este într-un un interval de 1,50% şi 1,75%, asta în comparaţie cu niveluri de 3,5% în trecut. Totodată, tăierile de dobânzi pentru credite începeau în mod normal în trecut de la niveluri mult mai ridicate, ceea ce oferea o eficienţă mai mare unei relaxări a politicii monetare.

Bernanke a mai spus că o combinaţie între relaxare cantitativă şi o ghidare în avans eficientă ar putea oferi Fed-ului echivalentul unei reduceri a costului creditului de 3%, cam cât a aplicat banca centrală americană în precedentele recesiuni pentru a reporni economia.

Concluziile fostului şef de la Fed nu sunt noi, nici universal acceptate – unii economişti pun puternic sub îndoiala eficienţa relaxării cantitative în vederea stimulării economiei reale – însă reprezintă cea mai clară viziune oferită de Bernanke în ceea ce priveşte modalitatea în care Fed-ul ar trebui să se pregătească pentru următoarea recesiune.

Ben Bernanke a fost la cârma Rezervei Federale în perioada 2006-2014, fiind efectiv cel care a supravegheat răspunsul băncii centrale americane la criza financiară din 2008, cea mai puternică din 1929 încoace şi care a fost aproape să pună pe butuci întregul sistem financiar global.

Bancherul central a mai spus că Fed-ul ar trebui să păstreze o "ambiguitate constructivă" în ceea ce priveşte aplicarea unor dobânzi negative în Statele Unite, similare cu cele aplicate de Banca Centrală Europeană în zona euro. Asta în contextul în care ele reprezintă o unealtă pe care Fed-ul ar putea să o găsească utilă în anumite condiţii, a notat Bernanke.

Oficialii Fed au exclus în mare parte utilizarea unor rate negative ale dobânzilor în Statele Unite până acum, iar banca centrală americană se află în prezent în ultimele etape a unei discuţii întocmai despre acest subiect. Unele idei ale lui Bernanke sunt totuşi similare cu cele puse în discuţie de către alţi factori de decizie de la Fed.

Într-un discurs de anul trecut, Lael Brainard, membru în boardul Fed, a sugerat că Fed-ul ar putea promite într-un nou cadru de implementare a politicii monetare că odată ce dobânzile ating zero nu vor fi majorate până ce inflaţia nu revine la ţinta de 2% a băncii centrale, o idee despre care Bernanke a spus explicit că ar fi uşor de implementat şi care ar face Fed-ul mai eficient în lupta cu o recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO