Eveniment

BCR vede -3% la PIB în 2010

13.07.2010, 23:09 22

Economia va scădea anul acesta cu nu mai puţin de 3% din PIB,revenirea pe creştere urmând să se amâne pentru 2011, arată celemai recente prognoze ale BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă.
Noua estimare ia în calcul efectul majorării TVA la 24%, estimareaanterioară indicând o minimă creştere economică de 0,2% pentru anulîn curs. În noul context fiscal, BCR vede inflaţia să rind la 8,5%,faţă de prognoza precedentă de 4%. De asemenea, în pofida majorăriiTVA cu cinci puncte procentuale, analiştii băncii socotesc cădeficitul bugetar va sări la 7,8% din PIB, cu un punct peste ţintaagreată cel puţin până în prezent cu FMI, anterior estimarea fiindde 7,7%. În privinţa şomajului, prognoza a fost menţinută la8,4%.
Deşi aşteptările privind inflaţia s-au înrău tăţit brusc dupămajorarea TVA, BNR a men ţinut dobânda-cheie la 6,25%. AnaliştiiBCR consideră că banca centrală va păstra această abordare până lasfârşitul anului, pentru a nu lovi şi mai mult economia dejamăcinată de recesiune, deşi creşterea preţurilor ar cere o reacţiea politicii de dobândă.
Potrivit prognozelor concentrate la departamentul de analiză alErste Group, acţionarul majoritar al BCR, România va avea anulacesta cea mai proastă performanţă economică dintre ţările dinregiune, cu o scădere de 3%. Numai Croaţia mai este văzută înrecesiune, cu minus 1%, în timp ce pentru Ungaria este aşteptată ocreştere de 0,9%, pentru Ucraina de 3,3%, iar pentru Turcia chiarde 4,8%.
De asemenea, în 2011 România ar urma să rămână codaşă la revenire,cu numai 1,2%, în timp ce Ungaria, Polonia şi Turcia sunt creditatecu creşteri economice de la 3,1% până la 5,1%.
Dumitru Dulgheru, analist al BCR, estimează că recentele măsuri deausteritate în frunte cu majorarea TVA la 24% indică prelungirearecesiunii. El se aşteaptă ca economia să fi rămas în teritoriulnegativ în trimestrul al doilea, deşi industria ar fi putut avea ocontribuţie pozitivă de 0,9-1 punct procentual. "Cea mai mare partea creşterii din industrie a fost generată de cereri externe, întimp ce cererea internă a rămas leneşă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO