Eveniment

BCR: Economia va incetini puternic in 2009

05.09.2008, 22:41 13

Economia va frana semnificativ anul viitor, dupa o crestere puternica in 2008, sub influenta politicii monetare restrictive a BNR, dar si din cauza efectului de baza.
"Masurile recente ale Bancii Centrale precum si cresterea exceptionala din 2008 pun sub observatie estimarea noastra cu privire la o crestere economica de 6% in 2009, existand posibilitatea revizuirii in sens negativ pana la finele anului", afirma economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Noul regulament al BNR pentru creditarea populatiei, care va incepe sa produca efecte din octombrie, va avea un impact mai puternic asupra cresterii economice de la anul, in conditiile in care creditul de retail va inregistra o incetinire "accentuata" fata de anii precedenti.
"Impactul major se va resimti la nivelul creditelor in valuta, care vor suporta o dubla constrangere din punctul de vedere al fundamentarii nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare a clientilor", noteaza economistul-sef al BCR.
Pentru aceste credite, bancile trebuie sa ia in calcul impactul unei majorari a dobanzilor si comisioanelor, dar si al unei deprecieri a leului, la cel mai scazut nivel din precedentele 18 luni fata de momentul analizei dosarului. Un alt factor care va contribui la incetinirea cresterii economice din 2009 este efectul de baza nefavorabil al expansiunii din 2008. Pentru anul acesta, economistii BCR anticipeaza o crestere a PIB cu 8,3%, pe seama unei contributii importante a agriculturii in ultimele doua trimestre.
"Chiar daca o crestere economica de 9,3% induce riscuri la nivel macroeconomic, o simpla reducere a valorii spre 6% fara o schimbare a structurii dinspre consum spre un export net pozitiv nu este suficienta pentru diminuarea riscului de supraincalzire a economiei", atentioneaza Anghel.
Deficitul comercial ajunsese la jumatatea anului la 10,7 miliarde de euro (cu circa 11% peste nivelul din aceeasi perioada a lui 2007), fiind astfel principalul motor de adancire a deficitului de cont curent. Statistica va publica abia saptamana viitoare structura detaliata a Produsului Intern Brut pe primul semestru.
Analistii BCR subliniaza ca eficacitatea politicii monetare a BNR este mai redusa pe termen lung, fiind nevoie de investitii majore in industria prelucratoare si agricultura pentru cresterea ofertei.
"Contributia industriei la cresterea economica a fost in mod constant sub asteptari, iar oferta insuficienta a determinat adancirea deficitului comercial". In alta ordine de idei Anghel subliniaza incetinirea sensibila a ritmului de adancire a deficitului comercial, determinata de maturizarea pietei de consum, dar si de corectia de curs de la inceputul anului. Aceasta a permis ca deficitul de cont curent sa creasca, in valoare absoluta, mai incet decat PIB. Astfel, am putea sa asistam la o ajustarea a ponderii deficitului extern in PIB la 13,6% la sfarsitul anului.
Totodata, economistul-sef al BCR subliniaza si finantarea mai buna a deficitului extern prin investitii straine directe, care au totalizat in primul semestru 4,8 miliarde de euro.
"Valoarea de la finele lui 2008 poate fi intr-un scenariu optimist superioara maximului inregistrat in anul 2006 ca urmare a privatizarii BCR". Atunci, investitiile straine s-au ridicat la 9,1 miliarde de euro.
In ceea ce priveste, cresterea economiei in ultima parte a anului, Anghel spune ca exista anumite riscuri, in special pe partea serviciilor si a constructiilor, posibil afectate de politica monetara restrictiva a Bancii Centrale si de propagarea turbulentelor financiare de pe pietele internationale.


Ce spun analistii BCR
Cresterea economica din 2008 va depasi 8%;
Cresterea investitiilor in industrie si agricultura poate determina schimbarea structurii PIB;
Deficitul de cont curent va ramane relativ stabil;
Rata anuala a inflatiei se va reduce considerabil in august;
Efectele masurilor administrative recent adoptate de BNR se vor resimti in special din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO