Eveniment

BCR: E posibil să avem creştere economică de sub 4,1% în 2018

BCR: E posibil să avem creştere economică de sub 4,1%...
31.08.2018, 12:41 504
Economiştii BCR îşi menţin prognoza că Produsul Intern Brut al României va creşte în acest an cu 4,1% faţă de anul trecut, dar susţin că noile date oficiale indică tot mai multe riscuri ca avansul să fie sub acest nivel.

„Pentru moment, ne menţinem prognoza pentru tot anul 2018 la 4,1%, dar recunoaştem că sunt şanse să avem o creştere economică mai mică. Avem nevoie de un avans economic mai puternic în T3/2018 faţă de ultimele date publicate, pentru a păstra estimarea pentru întreg anul 2018“, se subliniază în analiza BCR intitulată „Accelerare a creşterii economice în T2/2018 - deschidem şampanie sau ne pregătim de mai rău?“, semnată de Dorina Ilaşco, analist economic în cadrul băncii.

Cum arată oraşul construit cu 40 de miliarde de dolari care trebuia să fie o minune tehnologică dar în schimb el arată ca Cernobîl - GALERIE FOTO

Sozopol, Saint-Tropez de lângă România. Staţiunea superbă pe care o vizitează milioane de străini in fiecare an - GALERIE FOTO

Estimarea BCR ia în calcul faptul că în trimestrul al doilea al acestui an creşterea economică a României a accelerat la 1,4% faţă de trimestrul precedent, după ce în primul trimestru se înregistrase un avans economic modest, de doar 0,1%, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. „Accelerarea activităţii economice a fost anticipată atât de noi, cât şi de majoritatea economiştilor care au participat la sondaje. Cu toate acestea, într-o comparaţie cu anul anterior, datele conturează în continuare o imagine de ansamblu a unei economii în încetinire (la 4,1% în semestrul I/2018, de la 5,9% în semestrul I/2017)“, punctează Ilaşco.

Consumul privat va rămâne, cel mai probabil, principalul factor care va determina creşterea economiei ţării noastre în a doua jumătate a acestui an, conform analizei BCR, fiind susţinut, „atât de o creştere solidă a salariilor nete, cât şi de o inflaţie în scădere, care, în final, ar trebui să sporească apetitul pentru cheltuieli al românilor“. Totodată, analiza BCR nu exclude în totalitate, posibilitatea ca agricultura să furnizeze rezultate bune în sezonul acesta, dar economiştii băncii admit că va fi destul de greu să se repete „performanţa remarcabilă de anul trecut, având în vedere dependenţa extrem de ridicată a sectorului de condiţiile meteorologice“. 

„În cazul României, Comisia Europeană a revizuit semnificativ în sus estimările pentru producţia medie la hectar de porumb şi floarea-soarelui (destul de aproape de nivelurile-record înregistrate în 2017), ca urmare a condiţiilor favorabile cu precipitaţii abundente. Totuşi, există şi reversul medaliei. Producţia unor culturi cum ar fi grâu, rapiţă şi cartofi ar putea fi afectată de precipitaţii abundente. Pentru moment, estimările Comisiei Europene privind producţia medie la hectar de grâu se situează la nivelul mediu al ultimelor 5 ani (2013-2017), dar cele pentru rapiţă şi cartofi sunt deja mai reduse“, explică Ilaşco.

În schimb, avansul economic din trimestrul al doilea al acestui an a fost susţinut de industrie, comerţ cu amănuntul şi servicii, se consideră în analiza BCR, pe baza datelor publice. „Serviciile prestate în principal companiilor au furnizat o surpriză plăcută în luna iunie, după o evoluţie surprinzător de slabă înregistrată în luna precedentă, susţinută de rezultatele ceva mai bune din IT&C şi transporturi. Sectorul construcţiilor, pe de altă parte, a avut cel mai probabil o contribuţie negativă. Construcţiile rezidenţiale au fost mai slabe în T2 faţă de trimestrul anterior, iar creşterea modestă din luna iulie nu a fost nici pe departe suficientă pentru a compensa scăderile puternice din lunile anterioare. Aici trebuie să ne credeţi pe cuvânt, când vă prezentăm date oficiale de la INS, pentru că suntem siguri că, atunci când vă plimbaţi pe stradă, vedeţi cu totul altceva pe piaţa rezidenţială“, detaliază Ilaşco.

Datele privind segmentul nerezidenţial al pieţei construcţiilor au fost la fel de dezamăgitoare, în timp ce lucrările de infrastructură au crescut modest.

„Datele disponibile mai sugerează că cererea externă ar fi contribuit la o temperare a avansului economic. Economia zonei euro, principalul nostru partener comercial, a crescut, din nou, cu doar 0,4% în T2 2018 faţă de T1 2018, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie trimestrială din T4 2016 până în prezent“, adaugă analistul BCR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO