Eveniment

BCE avertizeaza ca-si va mentine controlul exclusiv asupra euro

28.09.2004, 00:00 10



Politicienii din zona euro au fost avertizati ca Banca Centrala Europeana se va opune oricarei incercari de influentare a rolului de gardian al stabilitatii euro pe care aceasta il detine, relateaza Financial Times.



In cadrul celui mai recent conflict dintre BCE si liderii politici ai zonei euro, Klaus Liebscher, guvernatorul bancii centrale a Austriei, a respins ideea vehiculata in randul ministrilor de finante ai tarilor membre UE, conform careia responsabilitatea fata de euro ar putea fi impartita.



"Avem o raspundere clara in ceea ce priveste euro," a declarat acesta pentru Financial Times. "Responsabilitatea mentinerii stabilitatii euro revine consiliului guvernator din cadrul BCE. BCE este un organism independent, iar independenta este un bun de mare valoare".



Comentariile acestuia au urmat sugestiei facute de catre Karl-Heinz Grasser, nou-numitul ministrul adjunct de finante pentru euro, conform careia moneda unica europeana ar putea fi "administrata" intr-o mod similar cu cel al administrarii monedei americane. Liebscher a reactionat prompt: "Nu sunt de aceeasi parere. Avem un sistem diferit, aici, in Europa".



Liebscher este considerat unul din membrii mai conservatori ai consiliului de guvernare al BCE, insa comentariile sale scot in evidenta hotararea bancii de mentinere a disciplinei pe care o considera drept esentiala in ceea ce priveste viitorul pe termen lung al uniunii monetare.



Saptamana trecuta, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a intrat in conflict cu politicienii europeni pe marginea propunerilor de reformare a pactului de stabilitate si dezvoltare al UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO