Eveniment

Bazac face holding farmaceutic de stat

16.03.2009, 00:00 28

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa reuneasca toate societatile din sectorul de medicamente la care statul este actionar intr-o singura entitate - Compania Farmaceutica Romana (CFR) care ar urma sa ajunga la o cifra de afaceri de 100 mil. euro, a anuntat ieri ministrul de resort Ion Bazac.

In componenta CFR ar urma sa intre Antibiotice Iasi (producator de medicamente), Sanevit Arad (producator de seringi), Unifarm (depozit) si departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucuresti si Iasi.
Operatiunea va fi coordonata de Ioan Nani, fostul director general al Antibiotice si actualul vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
"Exista o serie de discutii cu mari producatori la nivel mondial, care intentioneaza sa dezvolte si sa produca in Romania produce farmaceutice strategice precum vaccinurile si insulina", a spus Bazac. El a precizat ca interesul jucatorilor straini este pentru parteneriate de tip-joint venture insa nu a precizat despre ce companii farmaceutice este vorba. Aceasta nu este prima incercare de a produce insulina pe piata locala, dupa ce Antibiotice a avut discutii cu un producator din China, care nu s-au concretizat pana acum.
Noua companie ar mai putea produce medicamente pentru boli cardiovasculare, principala cauza de deces in Romania, dar si medicamente antitumorale si injectabile sterile.
AVAS este in prezent actionarul Antibiotice Iasi, cu circa 53%, iar primul pas in infiintarea acestei companii de stat va fi trecerea Antibiotice la Ministerul Sanatatii. "Daca in urmatoarele trei - patru saptamani vom avea hotararea de guvern pentru trecerea la Ministerul Sanatatii, Compania Farmaceutica ar putea fi gata in trei - patru luni", a spus Nani.
Un alt pas ar fi fuziunea dintre Antibiotice si producatorul de seringi Sanevit, companie care in prezent a oprit productia si traverseaza o perioada mai dificila. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Sanevit a avut in 2007 o cifra de afaceri de 0,6 mil. euro, pierderi de 1,3 mil. euro si 64 de angajati. "Compania Farmaceutica Romana va fabrica peste 150 de categorii de produse si va avea o cifra de afaceri de 100 mil. euro. Nu trebuie sa ne orientam neaparat spre profituri formidabile", a mai spus Nani.
In prezent Antibiotice fabrica 115-120 de tipuri de produse, iar portofoliul de 150 poate fi atins in unu - doi ani, cu posibilitatea extinderii pana la 200 de medicamente.
Anul trecut, producatorul iesean a inregistrat o cifra de afaceri de 215,8 mil. lei (58,64 mil. euro), in scadere cu 6% comparativ cu nivelul de 229,4 mil. lei (68,7 mil. euro) din 2007. Profitul net a fost de 10,17 mil. lei (2,76 mil. euro), in scadere cu 68,6% comparativ cu 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO