Eveniment

Bate vântul schimbării la Varşovia: Donald Tusk a fost numit prim-ministru al Poloniei, dând startul unui transfer de putere întârziat către partidele pro-UE la aproape două luni după victoria electorală surprinzătoare

Bate vântul schimbării la Varşovia: Donald Tusk a fost...

Autor: Ştefan Stan

12.12.2023, 09:34 315

Donald Tusk a fost numit prim-ministru al Poloniei, dând astfel startul unui transfer de putere întârziat către partidele pro-UE la aproape două luni după ce acestea au obţinut o victorie electorală surprinzătoare, scrie Bloomberg. 

Camera inferioară a parlamentului, sau Sejm, a votat luni cu 248-201 pentru a-l propune pe Tusk, care a promis să pună capăt conflictului cu UE privind statul de drept şi să restabilească accesul la un ajutor financiar blocat de aproape 60 de miliarde de euro (64,6 miliarde de dolari). Fostul preşedinte al Consiliului European se va adresa marţi deputaţilor înainte de a solicita un vot de încredere pentru cabinetul său în aceeaşi zi.

Revenirea lui Tusk la putere după opt ani de guvernare naţionalistă reprezintă un punct luminos pentru UE, în condiţiile în care perturbatorii politici de extremă dreapta au din nou un moment de glorie, din Olanda până în Ungaria lui Viktor Orban. El preia funcţia în condiţiile în care relaţiile cu Ucraina vecină au devenit tensionate şi moşteneşte un buget cu puţin spaţiu pentru promisiunile de cheltuieli de dinainte de alegeri.

Cu câteva ore mai devreme, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a pierdut un vot de încredere în parlament, punând capăt în cele din urmă unei încercări eşuate a partidului naţionalist Lege şi Justiţie de a rămâne la putere. Preşedintele Andrzej Duda i-a dat prima şansă de a forma un guvern, chiar şi după ce a devenit clar că partidul a fost departe de a obţine o majoritate, deşi a obţinut cele mai multe voturi la alegerile din 15 octombrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO