Eveniment

Basescu: Situatia din Irak creeaza dificultati in finalizarea negocierilor

20.05.2005, 20:03 19

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca "nu au intervenit modificari" in situatia celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad, dar ca "situatia din Irak creeaza dificultati extraordinar de mari in finalizarea unor discutii".

"E un moment de criza in Irak, ce se reflecta asupra capacitatii noastre de a recupera cei trei cetateni romani", a spus Basescu intr-un interviu acordat postului de radio Europa FM.

Intrebat pe ce baze se negociaza, avand in vedere ca a declarat recent ca nu negociaza cu rapitorii nici cand e vorba de politica externa a Romaniei si nici cand e vorba de bani, presedintele a raspuns: "Dupa ce se va termina, vom face public tot ce

s-a intamplat. Veti sti tot, pentru ca am obligatia sa fac sa stiti tot".

Seful statului a precizat ca si-a asumat conducerea celulei de criza infiintata pentru solutionarea cazului ostaticilor romani, deoarece, atat timp cat serviciile de informatii sunt in subordinea directa a presedintelui, nu putea sa spuna: "Faceti voi o celula la Externe sau la Guvern!".

Basescu a precizat ca nici macar din punctul de vedere al autoritatii, nici o alta persoana, in statul roman, nu poate sa substituie autoritatea presedintelui asupra serviciilor de informatii. "Deci, ar fi fost un surogat care, daca ar fi insemnat, Doamne fereste, un esec, putea sa-mi fie reprosata neasumarea responsabilitatii, iar eu nu sunt un om care sa fuga de responsabilitati", a mai spus el.

Peste 100 de persoane au participat ieri la un miting de solidaritate organizat de sindicatul Initiativa R in Piata Universitatii. Prezent la miting, corespondentul televiziunii Al Jazeera a declarat ca va transmite imagini cu familiile jurnalistilor romani rapiti in Irak, dar ca nu poate sti sigur daca acestea vor ajunge si la cei care ii tin ostatici pe romani.

Rudele romanilor ostatici in Irak au anuntat ca intentionau sa mearga la Cotroceni pentru a se intalni cu presedintele Traian Basescu.

Mama lui Sorin Miscoci a transmis un mesaj autoritatilor: "Le cerem sa faca tot posibilul sa ii aduca pe ziaristii romani in tara, pana nu va fi prea tarziu, mai ales ca de la Bagdad se aud numai lucruri rele".

Sotia lui Mohamed Munaf a declarat ca are toata increderea in autoritati si ca spera ca tacerea acestora are un scop. La randul sau, senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne Ion, a spus ca nu a mai primit nici un semn din partea autoritatilor, dar ca spera sa obtina mai multe informatii in cel mai scurt timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO