Eveniment

Băsescu se vede astăzi cu cel mai puternic executiv din lumea corporatistă românească

Băsescu l-a chemat la Cotroceni pe cel mai puternic executiv din lumea corporatistă românească

Autor: Cristian Hostiuc

10.08.2011, 13:55 5071

Preşedintele României, Traian Băsescu, are o întrevedere cuGerhard Roiss, cel mai puternic executiv din industria corporatistăromânească - preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom şidirectorul general executiv al OMV, miercuri la ora 17:00, laPalatul Cotroceni.

Roiss este cel care are ultimul cuvânt în Petrom, cea mai marecompanie românească şi cel mai mare contributor la bugetul de stat.Grupul austriac OMV este principalul acţionar al Petrom. Statul maideţine 20% din Petrom iar acum câteva săptămâni, înainte deizbucnirea panicii de pe bursele internaţionale, a eşuat în a vinde9,8% din acţiuni pe bursă.

Gerhard Roiss s-a născut în Linz în 1952. Este căsătorit şiare trei copii.
n Venituri salariale 2009: 2,11 milioane de euro.
n Studii: Economie la universităţile din Viena, Linz şi Stanford(SUA)
n 1990: director la nivel de grup pentru activităţile demarketing
n 1997: membru al directoratului OMV responsabil pentru plastice şichimie
n 2000: preia responsabilităţile pentru divizia de explorare şiproducţie
n 2002: director general adjunct al OMV, responsabil pentrurafinare, marketing şi petrochimie
n 2004: director general al OMV Rafinare şi Marketing GmbH.
Roiss a preluat conducerea OMV şi implicit conducerea Consiliuluide Supraveghere al Petrom la 1 aprilie de la WolfgangRuttenstorfer, artizanul preluării Petrom în 2004 de cătreaustrieci.

Petrom a anunţat miercuri dimineaţă că la şase luni a făcut unprofit net de 1,74 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă deperioada similară a anului trecut. Reţeaua Petrom, care controleazăpiaţa de carburanţi din România, a fost puternic criticată pentruscumpirile benzinei din prima parte a anului. Răspunsul Petrom afost că majorările sunt în ton cu scumpirile de pe pieţeleinternaţionale ale petrolului. În ciuda ieftinirilor barilului deţiţei din ultima perioadă, Petrom nu a redus cu acelaşi procent şipreţul carburanţilor de pe piaţa românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO