Eveniment

Băsescu la Pro TV: Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua. Mi-ar plăcea să am o fermă de 250 de hectare

Foto Răzvan Chiriţă

Traian Băsescu, preşedintele României

Autor: Octavian Calei

16.06.2013, 19:29 1490

Preşedintele Traian Băsescu sus­ţi­ne că nu este atât de pesimist în privinţa situaţiei economiei româneşti şi că nu se teme în ceea ce priveşte o scăpare de sub control a cursului valutar. În această ultimă privinţă, lucrurile vor reveni la normal după evoluţiile din ultimele două săptămâni, când s-au înregistrat ieşiri puternice de capital şi în alte ţări din regiune precum Polonia, susţine şeful statului.

Preşedintele a fost ieri invitatul ultimei ediţii din acest sezon a emisiunii „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV.

Leul a traversat în ultimele săptămâni o perioadă agitată marcată de presiunea vânzărilor de titluri de stat deţinute de străini ca urmare a situaţiei din Japonia şi SUA unde administraţia dă semne că va pune capăt programului de „ajustare cantitativă“ (tipărire de monedă) care a însoţit ultimii ani de criză. Leul s-a depreciat la peste 4,5 lei/euro, iar analiştii consideră că riscurile de depreciere persistă, iar volatilitatea va fi mai mare în lunile ce vin, chiar şi în cazul unei situaţii politice interne stabile. BNR are un spaţiu limitat pentru a interveni în sprijinul leului.

Preşedintele a observat, în cadrul interviului de la Pro TV că situaţia nu este proprie doar României: „Nu. După părerea mea, a fost o ieşire de capital destul de puternică din România, şi nu numai din România, şi din Polonia, şi din Ungaria, şi din Cehia. De altfel, dacă v-aţi uita, şi CDS-ul (credit default swap – n.n.) s-a depreciat în ultima săptămână. Şi nu numai pentru România, ci şi pentru toate ţările din regiune. E de văzut. Cred că lucrurile vor reveni la normal“.

„Vă rog să urmăriţi două lucruri: când cursul se depreciază, iese la televizor Vasilescu. Când cursul se apreciază, iese la televizor Isărescu. Deci funcţie de cine iese la televizor, trebuie să înţelegem că e bine sau rău“, a mai spus preşedintele.

El crede că băncile vor reveni în timp la condiţii mai relaxate privind creditarea, însă prioritatea lor acum este recuperarea creditelor neperformante acordate în perioada 2007-2008. Totodată, preşedintele a spus că nu este „atât de pesimist cu privire la evoluţia economiei româneşti“, având în vedere perspectiva unui an agricol bun şi crearea de noi locuri de muncă prin ajutoarele de la stat pentru investiţiile directe în economie. „Deci aici aş fi reţinut să am o viziune negativă. Ceea ce cred că se va întâmpla este faptul că în România nu va creşte şomajul, ceea ce este un prim pas bun. Al doilea, este absorbţia fondurilor europene care ar da un plus de forţă de muncă“, a apreciat Băsescu.

Ce a spus şeful statului la Pro TV:

  • Acea impozitare de 85% (pentru conducerea ASF – n.n.) a ieşit din povestea cu cota unică. E prima breşă care se face şi cred că nu va fi foarte bine primită de comunitatea de afaceri. (...) Începe să erodeze încrederea mediului de afaceri că se va menţine cota unică.

  • Regionalizarea trebuia să simplifice statul şi costurile de administrare a statului. Vor câştiga în viitor acele ţări care vor pune accent pe simplificarea statutul, costuri minime, pe educaţie puternică, pe energie ieftină şi sănătate. Cred că putem avea 8, 9, 12 sau 16 regiuni.

  • România nu mai este în perioadă de austeritate. România a trecut la faza în care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor.

  • Susţin proiectele legate de gazele de şist. Dacă punem întrebarea „vreţi să exploatăm gazele de şist?“, vom primi un răspuns. Dacă întrebăm „vreţi ca România să devină independentă energetic?“, vom avea alt răspuns. Depinde cum punem întrebarea.

  • Salariile mari la societăţile de stat este o chestiune de moralitate.

  • Cum l-am susţinut pe Boc, îl susţin şi pe premierul Ponta pentru a găsi o soluţie la salariile mari din companiile de stat.

  • La Poştă cred că este o situaţie dezastruoasă. La CFR, privatizarea nu este o soluţie rea. Problema este cine va câştiga licitaţia.

  • Creditarea merge prost pentru că băncile încearcă să recupereze nivelul creditelor neperformante.

  • Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua. Pentru altceva, nu. Mi-ar plăcea să am un teren agricol, o fermă de 250 de hectare.

  • Sunt de acord că partidele au stricat criteriile de meritocraţie. N-are nicio şansă bietul tânăr pregătit în faţa lipitorilor de afişe de partid.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO