Eveniment

Băsescu justifică regionalizarea: Judeţele sunt sufocate de deconcentrate şi agenţii

Băsescu justifică regionalizarea: Judeţele sunt sufocate de deconcentrate şi agenţii

Autor: Iulian Anghel

28.06.2011, 00:02 468

Preşedintele Traian Băsescu a justificat în faţa Parlamentuluiîntr-un discurs ponderat demersul reorganizării administrative aţării, dar şi a modificării Constituţiei susţinând că birocra­ţiasufocă acum administraţia locală, în condiţiile în care în fiecarejudeţ există 44-45 de instituţii deconcentrate, în vreme ce legeafundamentală nu mai este potrivită cu realităţile curente.

După discursul preşedintelui, premierul Emil Boc a anunţat căreorganizarea va începe cu preluarea la primării a unor atribuţiiminis­te­riale, după ce coaliţia de guvernare stabilise să amânediscuţiile despre trecerea la regiuni în urma refuzului UDMR de aaccepta variantele care i-au fost prezentate de PDL.

Deşi tema discursului preşedintelui în faţa Par­lamentului afost modificarea Constituţiei - un proiect în acest sens redactatde Preşedinţie urmând să intre în dezbaterea Parlamentului la 1septembrie - şeful statului s-a referit şi la reorganizareateritorială afirmând că, în acest moment, agenţiile guvernamentaleşi consiliile judeţene sufocă administraţiile locale, lucru cepoate fi schimbat prin reorganizare.

Propunerile preşedintelui şi ale Guvernului privindreorganizarea sunt refuzate de opoziţie şi de UDMR, în condiţiileîn care niciuna dintre instituţiile care au cochetat cu ideeatrecerii la regiuni prin desfiinţarea judeţelor actuale nu auprezentat studii care să justifice urgenţa unui astfel dedemers.

În privinţa modificării Constituţiei, şeful sta­tului a reluatideile pe care le expusese deja, deşi unele dintre ele au fost"amendate" de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţio­na­le.Unul dintre aceste subiecte îndelung dispu­tat, anume eliminareadin legea funda­men­tală a prevederii potrivit căreia avereado­bândită se prezumă a fi licită, a fost apărat de şeful statuluicare a susţinut că doar în România şi în Bulgaria mai există oastfel de prevedere, în vreme ce în toate celelalte ţări ale UEtrebuie să justifici în faţa autorităţilor provenienţa averii.

Proiectul de modificare a Constituţiei pro­pus de preşedinte maiprevede limitarea prin legea fundamentală a deficitului bugetar la3% şi PIB şi a datoriei publice la 60% din PIB (excepţiile fiind încazuri de forţă majoră).

Discursul şefului statului în Parlament a intervenit la câtevaore după ce PDL şi UDMR au decis să amâne reorganizareateritorială.

Este al 14-lea discurs pronunţat de Traian Băsescu în faţaParlamentului în calitate de şef al statului, în afară de cele douărostite la depu­ne­rea jurământului de preşedinte.

Principalele modificări pe care preşedintele le cere înConstituţie

  • Averea trebuie justificată de posesor. Nu procurorul trebuie sădemonstreze că ea este ilicită, ci posesorul că este licită.

  • Deficitul bugetar nu poate depăşi prin Constituţie 3% din PIB şidatoria publică 60% din PIB.

  • Împrumuturile pot fi făcute doar pentru investiţii, nu şi pentruconsum.

  • Revocarea şi numirea unor membri ai Guvernului este posibilădoar după consultarea premierului cu şeful statului.

  • Răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului este posibilă osingură dată în aceeaşi sesiune cu excepţia situaţiei în care eaeste angajată pe legea bugetului şi legea asigurărilor sociale.

  • Preşedintele poate fi suspendat din funcţie doar cu avizulfavorabil al Curţii Constituţionale.

  • Este nevoie de un termen de maximum 10 zile în care Parlamentulsă se pronunţe cu privire la învestirea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO