Eveniment

Băsescu îi invită pe azeri la privatizări în România

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2011, 23:34 56

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu omologul său azerIlham Aliyev posibilitatea participării companiei petroliere destat din Azerbaidjan, SOCAR, la procese de privatizare în România,spunând totodată că intenţia firmei de a intra pe piaţa locală adistribuţiei de carburanţi va menţine "preţurile în frâu."

Azerii de la SOCAR au declarat recent că intenţia lor este aceeade a ajunge la 300 de benzinării în România într-un interval de 2-3ani în contextul în care în câteva luni firma va deschide primele15 puncte de alimentare sub brand pro­priu în urma unor investiţiide circa 10 milioane de euro.

Deşi azerii au declarat că nu vor veni cu preţuri mult mai micipentru a-şi face loc pe o piaţă deja împărţită între Petrom,Rompetrol şi Lukoil, şi preşedintele Băsescu, dar şi alteautorităţi cum este cazul Consiliului Concu­renţei, cred că oposibilă intrare a Socar ar putea avea efecte po­zitive asuprapreţului la carburanţi.

"Astăzi am discutat despre alte posibilităţi de participare afirmei SOCAR la dezvoltări eco­nomice prin implicarea în procese deprivatizare pe care statul român le va declanşa înainte desfârşitul acestui an. Faptul că o companie de talia SOCAR a începutsă devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească, cuperspectiva extinderii reţelei de distribuţie a carburanţilor cătrepopulaţie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru căastfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice, care vaţine preţurile în frâu şi pentru populaţie, şi pentru industrie", adeclarat Traian Băsescu, citat de Mediafax, după convorbirile cuomologul azer şi după convorbirile oficiale ale celor douădelegaţii.

Azerii de la SOCAR au mai fost interesaţi de privatizări pe planlocal încă de la intrarea lor în România în 2007 spunând că suntinteresaţi atât de preluarea Oltchim, cât şi de achiziţia Arpechim.Cu toate acestea, niciuna dintre intenţiile lor nu s-a concretizatpână acum.

Dincolo de posibila dezvoltare a SOCAR în România, alte douăproiecte majore în care azerii sunt implicaţi sunt Nabucco şi AGRI.La începutul acestui an, Nabucco, cel mai important proiecteuropean în ceea ce priveşte diminuarea dependenţei faţă de Rusiaprin diversificarea rutelor de transport al gazelor naturale, aprimit un semnal politic important, când preşedintele ComisieiEuropene şi cel al Azerbaidjanului au semnat o declaraţie comunăprivind aprovizionarea cu gaze a bătrânului continent.

Deşi numele proiectului Nabucco nu apare nicăieri în documentulsemnat de cei doi oficiali, angajamentul pe care Azerbaidjanul şil-a luat este acela de a sprijini realizarea coridoarelor sudice detransport al gazelor naturale, categorie în care se înscrieNabucco.

Tot în categoria coridoarelor sudice de transport a gazelornaturale este inclus şi AGRI, proiect anunţat anul trecut, carepresupune transportul gazelor caspice către Europa prin intermediulunor terminale de gaze naturale lichefiate, unul localizat înConstanţa şi altul pe malul georgian al Mării Negre.

"Faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid "n proiectulAGRI, iar astăzi să avem constituită o societate de operare aproiectului şi să şi declanşăm studiul de fezabilitate alproiectului arată că, din septembrie până acum, partenerii nu aupierdut timpul", a mai spus Băsescu.

La rândul său, preşedintele Azerbaidjanului a precizat cărelaţiile bune cu România vor stimula şi relaţiile pe care ţara pecare o reprezintă la are cu ţările UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO