Eveniment

Băsescu: Fie că vorbim de South Stream, fie de Nabucco, AGRI este cel mai competitiv

Autor: Roxana Petrescu

14.09.2010, 23:52 36

Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu omologii săi dinAzerbaidjan şi Georgia, alături de premierul Ungariei au semnatieri la Baku o declaraţie comună pentru susţinerea proiectului detransport de gaze AGRI (Azerbaidjan, Georgia, RomâniaInterconnector).

Acest proiect îşi propune să aducă gaze din Azerbaidjan înGeorgia de unde urmează să fie transportate printr-un sistem determinale de gaze naturale lichefiate în Constanţa. Iniţial, înacest proiect erau implicate doar România, Azerbaidjan şi Georgia,ulterior venind şi interesul Ungariei mai ales în contextul în careconducta Arad-Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelordin România cu cel din Ungaria şi deci cu piaţa central şivest-eruopeană, a devenit funcţională.

Potrivit informaţiilor disponibile, valoarea proiectului arputea fi situată între 1,2 şi 4,5 miliarde de euro. Problemafinanţării acestui proiect însă nu a fost discutată, aceasta urmândsă fie abordată după finalizarea studiului de fezabilitate. Spreexempul, doar în România sunt numeroase proiecte cum ar fireactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă care suntîn întârziere din cauza lipsei de finanţare. La nivelul anului2009, PIB-ul Azerbaidjanului a fost de 43,1 mld. dolari, cel alGeorgiei de 10,7 mld. dolari, iar cel al României s-a ridicat la161,5 mld. dolari, toate cele trei ţări resimţind efectele crizei."Este cel mai ieftin proiect dintre alternativele vehiculate detransfer al gazului din zona caspică şi din Asia Centrală cătrepiaţa europeană. Fie că vorbim de South Stream, fie că vorbim deNabucco, din punctul de vedere al preţului acesta este cel maicompetitiv proiect", a declarat Băsescu, citat de Mediafax. În treiani de zile Europa ar putea beneficia de gaze naturale azere.

În prezent, mai sunt alte două proiecte de gazoducte, Nabucco,iniţiativă a mai multor state europene, şi South Stream, proiectfăcut la iniţiativa gigantului rus Gazprom. Costul Nabucco seridică la circa 8 miliarde de euro, în timp ce valoarea investiţieiîn South Stream ar fi de 25 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO