Eveniment

Basescu a castigat tot. Raman 1.000 de intrebari

Basescu a castigat tot. Raman 1.000 de intrebari
21.05.2007, 18:44 24

Castigarea categorica a referendumului de catre Traian Basescu (foto) ar putea incorda si mai mult scena politica, de vreme ce foarte multe intrebari raman fara raspuns. Vor fi sau nu anticipate? Vrea PD anticipate? Vrea vreun partid anticipate? Pot guverna PNL si UDMR "fara speranta", adica stiind ca vor pierde alegerile daca se mentine (si se transfera) simpatia pentru Basescu catre PD? Se poate reface Alianta DA? Cine va fi primul partid care va face pasul inapoi? Poate ajunge PSD la guvernare sprijinit de PD? Ce folos are votul pro-Basescu pentru PD daca acesta nu poate ajunge la guvernare mai repede de un an si jumatate?
Astfel, daca Traian Basescu ar fi obtinut doar 55-60% din voturi, actualul Guvern ar fi fost mult mai stabil, iar presedintele nu ar fi mai avut "vant in pupa" de mare viteza.
KO-ul de sambata a lasat insa PNL, PSD si aliatii sai fara grai. Problema este ca aceasta victorie nu se poate concretiza in actul de guvernare. Abia concretizarea acesteia in guvernare si crearea unei majoritati solide guvernamentale ar putea aduce stabilitate pe scena politica.
Scorul cu care Traian Basescu a castigat referendumul a produs stupoare in tabara partidelor care l-au suspendat pe presedinte. Potrivit datelor partiale de ieri ale Biroului Electoral Central (BEC), la o prezenta la vot de 43,9%, 74,3% (5.746.730 de cetateni cu drept de vot) dintre alegatori s-au pronuntat impotriva demiterii presedintelui si 24,9% pentru demiterea sa (1.924.692 de alegatori). Basescu se va reintoarce la Cotroceni dupa ce Curtea Constitutionala va valida rezultatul referendumului, iar Parlamentul va lua act de aceasta decizie. Rezultatele finale urmeaza sa fie cunoscute astazi.
Nici un partid politic - cu exceptia PRM - nu a contestat rezultatul alegerilor, reactiile tinzand mai degraba spre o reconciliere, cel putin la nivel declarativ. Insa raman nemumarate semne de intrebare, iar primul dintre acestea se refera la chiar reactia pe care o va avea Basescu in continuare. El a anuntat ca va discuta cu partidele despre un program al sau de regandire a clasei politice - modificarea Constitutiei, votul uninominal - insa a lasat sa se inteleaga ca va fi acelasi presedinte ofensiv, atitudine care i-a adus, in mare masura, suspendarea de catre Parlament.
De cealalta parte, partidele care au pierdut se vad obligate sa se supuna unui proces de autoevaluare. Unul dintre vicepresedintii liberali - Ludovic Orban, mare adversar al lui Basescu - a cerut ieri trecerea PNL in opozitie, cerere comentata pe larg in cercurile liberale. De altfel, peste 60% dintre votantii PNL au fost impotriva demiterii sefului statului. La PSD se cer clarificari chiar daca liderii acestui partid, de pilda Mircea Geoana, au spus ca victoria sefului statului este lipsita de glorie din cauza prezentei slabe la vot, sub 50%. In tabara maghiara s-au auzit din partea unor adversari ai UDMR, dar din maghiarime, cereri ca parlamentarii care au votat suspendarea sa demisioneze. In tabara PD se vorbeste despre caderea guvernului si alegeri anticipate.
In aceasta conjunctura, capacitatea liderilor partidelor antiprezidentiale de a a-si reprezenta in continuare electoratul ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, lucru care ar destabiliza si mai tare partidele si, posibil, actul de guvernare.
Ce spun insa bursa, piata valutara si companiile despre victoria categorica a lui Basescu si reinflamarea crizei politice?
Cursul nu asculta de politica. "Nu ma astept sa vedem reactii ale cursului la rezultatul votului de sambata, in conditiile in care rezultatul era asteptat de piata. Un impact mai mare asupra cursului il are evolutia dobanzilor", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Bursa nici atat. "Nu cred ca rezultatul referendumului va afecta in vreun fel evolutia Bursei. Economicul nu mai are legatura cu politicul, iar atata vreme cat cresterea economica exista in continuare si nu se schimba nimic din punct de vedere legislativ, cred ca nu exista motive pentru ca politicul sa influenteze Bursa", sustine Octavian Molnar, directorul IFB Finwest din Arad.
Dar exista si o opinie diferita: pe termen lung, credibilitatea lui Basescu pe plan extern conteaza. "Pe termen scurt, nu cred ca va fi o modificare semnificativa, o crestere a cotatiilor la Bursa, pentru ca nici atunci cand presedintele a fost suspendat, nu am asistat la o scadere a pietei. Pe termen lung totusi, cred ca va fi un impact pozitiv, in conditiile in care rezultatul o sa fie interpretat de investitorii straini ca un semnal de continuare a reformelor", spune Lucian Isac, directorul societatii de brokeraj Estinvest.
Ce spun companiile? "Cu siguranta intre Palatul Victoria si Palatul Parlamentului vor exista in continuare divergente. Cu toate acestea, cred ca referendumul a fost primul pas spre rezolvarea crizei. Parerea mea este ca am ajuns la o independenta a economicului fata de politica", a spus Bogdan Carcu, presedintele Curiero, cu afaceri de peste 10 milioane de euro.
Firmele de constructii sunt ingrijorate.
"Un climat politic instabil nu este favorabil pentru firmele care deruleaza lucrari de infrastructura. Suntem preocupati de ceea ce se va intampla in urmatoarele luni. E posibil ca programul de licitatii al Ministerului Transporturilor sa fie schimbat daca PNL va merge in opozitie", a declarat Romeo Botocan, directorul Max Boegl Romania.
Asociatia Oamenilor de Afaceri ar da orice sa se termine criza. "Ar fi pacat ca aceasta criza sa continue pentru ca genereaza, la randul ei, o criza de autoritate la nivel local in urma careia pierdem fonduri europene. Chiar daca aparent mediul de afcaceri nu este afectat, iar politicul nu face rau la nivelul businessului mic si mijlociu, eu cred ca, drept urmare a crizei politice, pierdem oportunitati", a pus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Cum va reactiona in continuare Traian Basescu?

Sustinerea premierului Calin Popescu-Tariceanu va ramane aceeasi in PNL? Dar a lui Mircea Geoana in PSD?

Ce se va intampla cu guvernarea, daca sprijinul pentru premier slabeste sau dispare? Poate guverna PNL eficient daca stie ca la capatul drumului are sanse sa fie scos din joc, avand in vedere simpatia pro-Basescu?

De cata sustinere se va mai bucura Mircea Geoana in PSD? Va fi unul dintre cei care vor achita nota de plata a esecului?

Va incerca PSD sa se razbune pe PNL - introducand o motiune de cenzura - pe considerentul ca nu a sprijinit activ demiterea lui Basescu?

Cine va forma in acest caz Guvernul si de ce majoritate va fi el sprijinit in Parlament?

Vor fi alegeri anticipate cum cere PD?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO