Eveniment

Barclays isi tempereaza optimismul: Economia va creste cu doar 1%

Barclays isi tempereaza optimismul: Economia va creste cu doar 1%
18.03.2010, 23:05 18

Barclays Capital, divizia de investitii a uneia dintre cele maimari banci britanice, si-a temperat optimismul privind redresareaeconomiei Romaniei in acest an, anticipand o crestere a PIB de 1%,jumatate din cat estima in decembrie 2009, si considera ca va firespectata tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

"Perspectivele de crestere pentru Romania sunt slabe, avand invedere ca redresarea cererii interne nu s-a produs. Ne asteptam lao crestere modesta, inflatie redusa si reducerea dobanzii depolitica monetara", se mentioneaza in cel mai recent raport albancii.

Estimarea este in linie cu prognoza Guvernului si a FMI privindcresterea economica a Romaniei in acest an, de 1,3%.

Nivelul ridicat al somajului, reducerea salariilor in mediulprivat, consolidarea fiscala prin inghetarea salariilor sireducerea numarului de angajati, precum si moneda slaba, au dus lascaderea increderii consumatorilor, explica analistiibritanici.

In viziunea Barclays, Romania va reusi sa se incadreze in acestan in tinta de deficit bugetar, stabilita cu FMI la 5,9% din PIB,desi la finele anului trecut estima dezechilibrul fiscal la 7,3%din PIB in 2010.

Totusi, analistii nu exclud unele riscuri posibile privindbugetul din 2010 legate de arieratele acumulate in 2009 si opozitiapopulista fata de reforme, care ar putea exercita presiuni asupraguvernului sa creasca salariile, pensiile si alte cheltuielisociale. Barclays estimeaza ca implementarea reformelor structuralese va face, dar intr-un ritm lent.

Guvernul intentioneaza sa reduca personalul bugetar cuaproximativ 5% (100.000 de angajati) intr-o perioada scurta detimp, potrivit raportului.

"Stabilitatea politica ofera Romaniei o oportunitate unica de arealiza reformele amanate pana acum si un efort puternic ar fijustificat dupa sperietura provocata de recesiunea globala.Capacitatea de implementare a Guvernului ar putea sa se dovedeascainsuficienta pentru a realiza aceste reforme simultan (...). Credemca Guvernul va reusi partial sa implementeze aceste reforme."

Analisii Barclays vad o apreciere moderata a leului, anticipandun curs de 4 lei/euro in acest an. Aprecierea leului, scadereasalariilor si cererea interna slaba sunt factori care sustinscenariul reducerii inflatiei la circa 3,8%, in cadrul intervaluluiagreat de BNR, de 2,5 - 4,5%. Avand in vedere ipoteza scaderiiinflatiei, britanicii vad posibila diminuarea dobanzii de politicamonetara la 5% pana la sfarsitul anului.

Ponderea datoriei publice in PIB este estimata la 33,9%, increstere fata de 30% din PIB in 2009.

Si EIU vede crestere de 1%

Economist Intelligence Unit (EIU) a mentinut estimarea privindcresterea economica din acest an la 1%, insa considera ca existariscul ca Romania sa fie nevoita sa adopte noi masuri deausteritate, care ar putea prelungi recesiunea.

Avansul economic va fi sustinut de stabilitatea politica adusade instalarea noului guvern, potrivit EIU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO