Eveniment

Barclays: Atentie la spirala deficitului si a datoriei publice

22.11.2009, 23:10 24

Tendinta de adancire a deficitului bugetar este ingrijoratoare,iar Romania are nevoie de masuri dure pentru a evita o "spirala adatoriei", afirma analistii grupului britanic Barclays.

Daca in acest an deficitul s-ar putea opri la 7,5% din PIB fatade tinta de 7,3%, reducerea deficitului la 5,9% in 2010 esteconsiderata de analisti imposibila.

"Problema fiscala este dificila pentru ca deteriorarile recentesunt structurale si ciclice. Tendintele nu se vor inversa automatodata cu iesirea din recesine, ci vor cere masuri politicenepopulare. Acestea trebuie sa vizeze reforma pensiilor, tratareapierderilor cu care se confrunta companiile de stat si majorareaprincipalelor impozite si taxe", afirma Daniel Hewitt, senioreconomist pentru economiile emergente din Europa, Orientul Mijlociusi Asia la Barclays Capital. Si austriecii de la Erste Bankconsidera ca statul nu va putea sa atinga tinta de deficit bugetarpentru 2010, stabilita cu FMI la 5,9%, dezechilibrul urmand saajunga la 6,5-7% din PIB.

Pe de alta parte, Barclays considera ca statul nu va aveaprobleme sa isi finanteze deficitul de 4 mld. euro in noiembrie sidecembrie pe plan local, dupa ce bancile straine si-au reinnoitangajamentul de a-si mentine expunerile pe Romania si nici leul nuva intra sub presiune.

Britanicii noteaza ca deficitul extern, principala problema aRomaniei in anii trecuti, s-a ajustat, astfel ca leul, care se aflaaproape de minimele istorice, ar avea loc de apreciere. Totodata,BNR ar putea sa reia ciclul de relaxare a politici monetare, odatace turbulentele de pe scena politica se vor calma, dobanda la leuputand sa coboare pana la 6% la anul, de la 8% in prezent. Pentru2010, ei estimeaza o crestere economica de 2%, datorata inprincipal efectului de baza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO