Eveniment

Bărbatul scos de sub dărâmături în urma exploziei de la Braşov a murit la spital

Bărbatul scos de sub dărâmături în urma exploziei de...

Autor: Mihaela Gradinaru

06.11.2015, 07:54 821

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, căpitanul Ciprian Sfreja, bărbatul scos de sub dărâmături în urma exploziei de la fabrica Vel Pitar a murit la spital.

Bărbatul avea 31 de ani şi a stat aproximativ două ore sub dărâmături, până când s-a reuşit scoaterea acestuia.

Explozia de la Braşov, urmată de incendiu, s-a produs la fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea Stadionului Tineretului din Braşov, cu câteva minute înainte de finalul meciului FC Braşov - CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal. Flăcările uriaşe au fost surprinse în direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Braşov.

Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, declara, joi seară, că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar, în clădire se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflaţi în clădire, cinci au fost răniţi, fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, cinci au scăpat nevătămaţi, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, fiind scos de către echipele de intervenţie în jurul orei 22.00, cu arsuri şi politraumatisme.

Dintre cele şase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secţia de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, două fiind în stare mai gravă după ce au suferit arsuri ale căilor aeriene şi fiind internate la Terapie Intensivă, iar bărbatul scos de sub dărâmături era, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp şi politraumatisme în urma prăbuşirii.

"Cea de-a şasea persoană, care a rămas prinsă sub dărâmături, a suferit politraumatisme, arsuri şi a fost intubată. Era căzută de la o înălţime de aproximativ 15 metri şi a rămas prinsă sub un planşeu. S-a coborât la ea cu corzi şi cordiţe pentru a o salva", spunea căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

La locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă şi cu 12 ambulanţe şi SMURD, pe plan local, fiind instituit planul roşu în condiţiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.

La rândul său, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Nicolae Danteş Bratu, declara pentru MEDIAFAX că o echipă de specialişti de la INSEMEX Petroşani va face o expertiză în cazul exploziei de la fabrica de pâine din Braşov.

"Am dispus o expertiză INSEMEX Petroşani, iar echipa de acolo este deja pe drum. Având în vedere că au fost accidentate şase persoane în acelaşi timp şi din aceleaşi cauze, evenimentul se încadrează în accident colectiv de muncă", explica Bratu.

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, declara jurnaliştilor, după ce a discutat cu pompierii aflaţi la locul exploziei, că din primele verificări este posibil ca deflagraţia să se fi produs din cauza nerespectării condiţiilor de prelucrare a făinii.

"Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producţie, corelate cu ventilaţia care nu a fost dimensionată la capacităţile specifice calităţii de făină prelucrată", spunea Scripcaru.

Potrivit specialiştilor, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiţii în timpul procesului de producţie, în spaţiu închis, vaporii de la făină care ajung la o anumită temperatură pot produce o explozie.

Totuşi, cauzele producerii exploziei sunt în curs de investigare.

Clădirea unde a avut loc explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial de explozie, în urma căreia foarte multe cioburi s-au împrăştiat în curţile locuinţelor aflate în apropiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO