Eveniment

Banii înapoi: Familiile a sute de copii cu dizabilitaţi sunt obligate să restituie stimulentul oferit de PMB

Banii înapoi: Familiile a sute de copii cu dizabilitaţi...

Autor: Oana Despa, Mediafax

21.12.2017, 16:23 1393

"Sute de familii de copii cu dizabilităţi din Bucureşti sunt obligate să restituie Stimulentul ”Firea” prin înştiinţările pe care le-au primit în cursul zilei de ieri şi astăzi, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Termenul pe care îl au la dispoziţie este de 10 zile. Justificarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti este aceea că părinţii înregistrează datorii la Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale. Copilul NU poate fi pedepsit pentru obligaţiile părintelui", se arată într-un comunicat transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

CEDCD contestă baza legală invocată de Primăria Municipiului Bucureşti, potrivit căruia "beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local”, ca nefiind aplicabilă în această situaţie deoarce beneficiarul acestui drept social nu este părintele, ci copilul cu dizabilităţi, căruia nu i se pot imputa obligaţiile fiscale ale părintelui său conform prevederilor Codului de Procedură Civilă".

ONG-ul îi îndrumă pe părinţii, care se află în această situaţie, "să înştiinţeze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) din cadrul PMB în legătură cu faptul că înapoierea stimulentului poate fi contestată prin plângere prealabilă la DGAS, dat fiind faptul că însăşi dispoziţia din HCGMB 292/2017 referitoare la condiţionarea dreptului copilului de plata obligaţiei fiscale a părintelui este nelegală. Alături de contestaţia înştiinţării este necesar să transmiteţi către Consiliul General al Municipiului Bucureşti solicitarea de abrogare a condiţiei de lipsa a datoriei părinţilor la bugetul local pentru primirea stimulentului de către copil".

"În eventualitatea unui proces cu autorităţile locale ale Municipiului Bucureşti, drepturile copiilor din familii fără datorii la bugetul local nu sunt afectate. Mai mult, scopul acestui demers este ca toţii copiii din Bucureşti să beneficieze de stimulent indiferent de obligaţiile fiscale ale familei. De asemenea, CEDCD încurajează părinţii să lupte pentru drepturile copiilor lor şi în egală măsură să depună eforturi pentru achitarea debitelor către Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale", se mai arată în comunicatul organizaţiei.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a precizat că datoriile părinţilor la bugetul local sunt cuprinse între 1 şi 3 lei.

În acest sens, CEDCD a demarat procedura prealabilă pentru contestarea sistării alocaţiei copiilor cu dizabilităţi şi a condiţionării dreptului copiilor de obligaţiile fiscale ale părinţilor.

Potrivit sursei citate, în urmă cu doar câteva luni, Consiliul General al Municipilului Bucureşti a aprobat o Hotărâre prin care urma să se acorde copiilor cu dizabilităţi din Bucureşti un stimulent de 1.000 lei lunar, măsura fiind destinată integrării sociale a copiilor cu dizabilităţi şi pentru o calitate mai bună a vieţii acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO