Eveniment

Banii Bucureştiului: 1,7 mld. euro s-au dus „în investiţii“ în ultimii 10 ani numai de la primăria generală

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

12.02.2014, 21:57 170

Municipalitatea (primăria generală) a cheltuit în 2013 pentru investiţii 132 de milioane de euro, cu 28% mai puţin decât în anul precedent, când pe investiţii s-au dus 185 mil. euro.

În ultimii 10 ani, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a cheltuit pentru lucrări de investiţii 1,7 miliarde de euro. Pentru anii următori în bugetul multianual nu sunt prevăzuţi prea mulţi bani -  în jur de 1,2 mld. euro până în 2016.

Sunt deja trei ani de când cheltuielile municipalităţii pentru investiţii nu mai depăşesc 200 de milioane de euro anual. Într-o atare situaţie, lucruri spectaculoase nu se întrevăd. Cele şase primării de sector au şi ele în bugete bani pentru investiţii – de pidă Primăria sectorului 1 a prevăzut în 2013 investiţii de peste 80 mil. euro, iar Primăria sectorului 3 a alocat secţiunii de dezvoltare aproximativ 15 mil. euro. Dar primarul general Sorin Oprescu socotea anul trecut nevoile de investiţii ale Capitalei, în următorii patru ani, la 13 miliarde de euro. În ritmul în care municipalitatea alocă banii investiţiilor (sub 200 de milioane de euro în  ultimii 3 ani), nivelul va fi atins în peste 60 de ani sau în peste 30 de ani, dacă sectoarele ar aloca şi ele încă pe atâţia bani.

Investiţiile au scăzut pe măsură ce şi bugetul municipalităţii a scăzut, iar creditele luate în trecut s-au terminat. De la debutul crizei, veniturile bugetului municipalităţii merg an de ani în jos. Consiliul General al Muni­cipiului Bucureşti nu a publicat execuţia bugetului general pe 2013, dar indicatorii trimestriali ai bugetului propriu indică un grad de realizare a veniturilor sub program. 

Astfel, veniturile în T4 ale bugetului propriu (fără instituţiile care se finanţează total sau parţial) au fost de 3,2 mld. lei (faţă de programul de 3,3 mld. lei), cu 4% mai puţin decât era programat, situându-se la  nivelul lui 2012, când şi atunci veniturile proprii au fost cu 7% sub program.

O posibilitate pentru creşterea investiţiilor ar fi un nou împrumut. Anul viitor munici­palitatea are de rambursat un credit de 500 mil. euro luat în 2005. Soluţia discutată de câţiva ani, dar nerealizată, este contractarea unui nou credit de 800 de milioane de euro din care să fie plătit creditul din 2005, iar banii rămaşi să meargă spre investiţii. Gradul de îndatorare al Municipalităţii este de sub 10%, iar serviciul datoriei publice locale a fost în 2013 de 7,9% din totalul plăţilor, ceea ce pare puţin în procente dar înseamnă mult „în bani“ – 255 mil. lei (aproape 58 de milioane de euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO