Eveniment

Bani pentru cei care se vaccinează şi politiceni care îşi suflecă mânecile primii: Europa caută soluţii pentru reticenţa oamenilor, nu doar pentru logistică

Bani pentru cei care se vaccinează şi politiceni care...

Autor: Alex Ciutacu

21.12.2020, 18:21 2506

Ţările europene caută soluţii prin care să combată reticenţa oamenilor la vaccinare, nu doar problemele logistice ale celei mai ambiţioase campanii de vaccinare din istorie, în contextul în care mulţi cetăţeni sunt împotriva serului care ar trebui să prevină infectarea cu noul coronavirus.

Vaccinul Pfizer BioNTech a fost aprobat astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentelor, cu o săptămână mai devreme decât era programat iniţial, iar Comisia Europeană ar putea da autorizarea oficială chiar în următoarele ore, conform Reuters. Primele doze de vaccin ar putea fi administrate în Uniunea Europeană, implicit România, imediat după Crăciun.

În acelaşi timp, autoritatea de reglementare din Europa urmează să ia o decizie în privinţa vaccinului dezvoltat de Moderna în data de 6 ianuarie, acesta fiind până acum autorizat doar în SUA, potrivit Bloomberg.

În ciuda celor 77,3 milioane de îmbolnăviri la nivel global, care s-au soldat cu 1,7 miloane de decese până acum, mulţi europeni nu sunt prea nerăbdători să îşi suflece mânecile.

Reticenţa oamenilor este ridicată în mai multe ţări, precum Franţa, Polonia şi chiar România.

Liderii din diferite state caută soluţii pentru a convinge populaţia să se vaccineze. Mai mulţi parlamentari francezi s-au oferit să fie printre primii vaccinaţi pentru a-şi demonstra încrederea în serul împotriva Covid-19.

Chiar şi preşedintele Klaus Iohannis s-a oferit să fie primul vaccinat din România, însă propunerea lui a fost respinsă pentru a evita apariţia speculaţiilor.

Austria ia în calcul o strategie mult mai curajoasă, iar cetăţenii care se vaccinează ar putea primi un voucher de 50 de euro sau această sumă în bani cash. De asemenea, austriecii iau în considerare stimuli precum mai multă libertate de circulaţie pentru cei vaccinaţi.

În acelaşi timp, presa internaţională a observat că în România, preoţii şi Biserica Ortodoxă încurajează populaţia la vaccinare, în contextul în care sondajele arată că circa 40% dintre români se opun administrării serului împotriva Covid-19.

Astfel, vaccinarea celor 450 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană împotriva Covid-19 devine o misiune din ce în ce mai dificilă.

Drumul spre protejarea europenilor începe din oraşul Puurs, situat în apropierea provinciei belgiene Antwerp. De acolo trebuie să plece camioanele care vor transporta sute de mii de doze de vaccin, de la poarta fabricii Pfizer, marcând startul unui efort fără precedent, de a livra doze în 27 de ţări în acelaşi timp.

Din Malta până în Finlanda, Uniunea Europeană se pregăteşte de o campanie de imunizare prin care îşi propune să oprească virusul care a răvăşit continentul şi lumea întreagă în acest an.

Marea Britanie a devenit în data de 2 decembrie prima ţară care a aprobat vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, iar SUA au aprobat serul cu o săptămână mai târziu.

Toate privirile se mută acum pe Uniunea Europeană, care a comandat 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech, în numele statelor membre, cu opţiunea de a putea cumpăra încă 100 de milioane de doze – scopul final fiind accesul tuturor statelor membre la dozele de vaccin valabile, raportat la dimensiunea populaţiei.

Câţi oameni s-au vaccinat până acum

Primele doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate deja unui total de peste 1,8 milioane de oameni din cinci ţări, în ceea ce se conturează a fi cea mai ambiţioasă campanie de vacinare din istorie, conform datelor agregate de Bloomberg.

Marea Britanie, prima ţară care a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech, a vaccinat deja circa 350.000 de oameni la data de 19 decembrie. În acelaşi timp, în SUA au fost vaccinate peste 556.000 de persoane la data de 20 decembrie.

Canada este a treia pe lista ţărilor care au autorizat serul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech – un vaccin care ar trebui să primească autorizare de urgenţă şi în Uniunea Europeană în zilele următoare. Astfel, în Canada au fost vaccinate peste 6.100 de persoane până la data de 18 decembrie.

Celelalte două ţări care au campania în curs de derulare au început vaccinarea mai devreme. China şi Rusia au autorizat propriile lor vaccinuri în iulie, respectiv august, înainte de a aştepta să finalizeze testele clinice. Astfel, China susţine că au fost vaccinate deja 650.000 de persoane împotriva Covid-19, până la data de 19 decembrie, în timp ce Rusia susţine că au fost vaccinate 320.000 de persoane, până la data de 15 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO