Eveniment

Bancpost si EFG Leasing au luat 140 de milioane de euro de la BEI pentru IMM-uri

Bancpost si EFG Leasing au luat 140 de milioane de euro de la BEI pentru IMM-uri

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Costurile acestei finantari sunt mai reduse decat cele pentru depozitele atrase de banca si ne va permite sa acordam imprumuturi in conditii mai accesibile pentru beneficiari.

02.09.2009, 00:00 60

Bancpost a semnat un acord de finantare cu BEI, in valoare de 80 de mil. euro, pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si poarta discutii preliminarii cu BERD pentru un credit de 50 mil. euro, a declarat presedintele bancii, Mihai Bogza.

„Am semnat luni (ieri - n.r.) un acord cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 80 de milioane euro, care va fi utilizat pentru acordarea de credite catre intreprinderile mici si mijlocii. Costurile acestei finantari sunt mai reduse decat cele pentru depozitele atrase de banca si ne va permite sa acordam imprumuturi in conditii mai accesibile pentru beneficiari", a spus Bogza.

BEI a acordat un imprumut de 60 mil. euro si catre EFG Leasing Romania, destinat tot finantarii IMM-urilor. BEI va furniza finantari in valoare totala de 140 de milioane de euro catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) din Romania prin intermediul Bancpost si EFG Leasing, potrivit institutiei europene.

Imprumutul acordat Bancpost este destinat finantarii proiectelor de scara mica si medie derulate de IMM-uri in industrie, agricultura, turism si servicii. Creditul obtinut de EFG Leasing Romania este destinat sustinerii proiectelor de mica amploare din industrie, servicii (inclusiv turism), agricultura, sanatate, energie si protectia mediului, derulate de IMM-uri.

Pana la 30% din suma va fi alocata finantarii proiectelor firmelor de marime medie si structurilor din sectorul public, se mai arata in comunicatul afisat marti pe site-ul BEI. Bogza a declarat ca imprumutul de la BEI putea fi utilizat integral in conditii normale intr-o luna sau doua, dar ca contextul economic actual impune prudenta.

Finantarile pentru IMM-uri reprezinta circa 30% din portofoliul actual de credite al Bancpost.

Soldul imprumuturilor acordate de grupul elen EFG Eurobank in Romania a ajuns la sfarsitul primelor sase luni la 3,6 mld. euro, cu 6,9% sub nivelul de la 31 decembrie 2008 si cu 4% sub valoarea de la 30 iunie 2008.

EFG Eurobank, care controleaza Bancpost si alte societati din Romania, a avut, in primele sase luni, pe piata locala pierderi dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 7,6 mil. euro, fata de un profit de 23,5 milioane de euro obtinut in perioada similara din 2008.

La 30 iunie 2009, grupul detinea in Romania active in valoare de 6,167 mld. euro, in scadere cu 2,47% fata de finele anului trecut, dar cu peste 15% mai mari decat dupa primul semestru din 2008. Grupul elen controleaza in Romania Bancpost si companiile EFG Eurobank Leasing, EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities si EFG Eurobank Property Services.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO